CARA NOVA DE L'ESGLÉSIA ESPANYOLA

El bisbe de moda

Xavier Novell, el prelat més jove de l'episcopat, adquireix un fulgurant protagonisme des de Solsona. De passat progressista, avui disfressa el seu ideari conservador amb un discurs delicat

El bisbe de moda_MEDIA_1

El bisbe de moda_MEDIA_1 / RAMON ESTANY

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA
BARCELONA

Governa la diòcesi de Solsona, la més petita de Catalunya. Des de fa 14 mesos està al capdavant de 91 sacerdots molt més grans que ell. La meitat tenen més de 70 anys i únicament n'hi ha nou que encara no han fet els 50. Però Xavier Novell és, amb 42 anys, el prelat més jove d'Espanya. Com al seu dia (1945) ho va ser Vicente Enrique i Tarancón, enviat a Solsona amb 38 anys. Igual que el cardenal valencià, que va arribar a la diòcesi a cavall del règim franquista i va acabar convertit en un símbol de la transició democràtica, Novell també ha viscut el seu particular camí de Damasc, però a la inversa. El 1995, quan encara era seminarista, va tenir la gosadia de defensar la fi del celibat ni més ni menys que al Concili Tarraconense. Ara advoca obertament per convertir l'avortament en un delicte.

El jove Novell va caure del cavall a Roma, on just després del concili català va ser enviat per Antoni Deig, el bisbe de Solsona que es declarava independentista, a completar els seus estudis de teologia. A la Universitat Gregoriana va tenir el mallorquí Luis Ladaria, avui número dos de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el ministeri de l'ortodòxia, com a director espiritual, que més endavant li dirigiria la tesi doctoral. I va fer amistat amb Salvatore Fisichella, el capellà del Parlament italià ascendit per Benet XVI al Pontifici Consell per a la Nova Evangelització, un de departaments predilectes del Papa alemany. Amb tots aquests elements, la seva promoció era qüestió de temps.

Quan va tornar a Solsona, on va canviar la vestimenta de seglar pelclergyman, el substitut de Deig, Jaume Traserra, el va convertir en la seva mà dreta. I quan Traserra es va jubilar, Novell va accedir al seu càrrec. Des d'aleshores s'ha convertit en una estrella mediàtica que les televisions, en les quals es mou com peix a l'aigua, es disputen. També davant dels micròfons. Cap bisbe parla amb tanta desimboltura sobre els condons. I sense apartar-se gens ni mica del discurs del Papa.

Notícies relacionades

Contrapunt al gris

Acostumats al color gris episcopal i als sermons reaccionaris, Novell és un artista capaç de dir que no és catalanista, però que la nació catalana«ha de poder tenir dret a decidir per si mateixa l'estructura política que ha de governar-la», segons ha deixat escrit la periodista Noemí Vilaseca en una obsequiosa biografia que s'acaba de publicar. I que la castedat«és la millor manera per evitar embarassos no desitjats, el contagi de malalties de transmissió sexual o els fracassos afectius entre joves», encara que no desaprova que les prostitutes facin servir preservatiu. El Papa tampoc. I pot parlar dels homosexuals que adopten nens o de la dona a l'Església amb una delicadesa que gairebé no es percep que en el primer cas ho desaprova i en el segon segueix al peu de la lletra el que diu Benet XVI. Ara acaba d'anunciar que es rebaixa el sou un 25%. Com Tarancón, Novell no està predestinat a jubilar-se a Solsona.