DES DE 37.000 METROS

Un esportista extrem intentarà trencar la barrera del so

Felix Baumgartner saltarà en caiguda lliure des de l'estratosfera per aconseguir un nou rècord Guiness

Felix Baumgartner saltant d’un helicòpter per aterrar en paracaigudes a l’edifici residencial més alt d’Escandinàvia, el Turning Tors, a Malmo, Suècia.

Felix Baumgartner saltant d’un helicòpter per aterrar en paracaigudes a l’edifici residencial més alt d’Escandinàvia, el Turning Tors, a Malmo, Suècia. / BERNHARD SPOETTEL (AP)

1
Es llegeix en minuts
CLARA VÁZQUEZ / El Periódico

L'atleta austríacFelix Baumgartner intentarà batre un nou rècord Guinness, saltant en caiguda lliure des de l'estratosfera a gairebé 37.000 metres d'altura. Baumgartner es vol convertir en la primera persona que trenca labarrera del so. Per aconseguir-ho, utilitzarà un vestit pressuritzat que evitarà l'efecteebullició causat per la falta de pressió atmosfèrica. La missió es portarà a terme a Roswell, Nou Mèxic, i s'utilitzarà un globus d'heli per a l'ascensió.

Baumgartner ja és famós per haver creuat el 2003 el canal de la Mànega en caiguda lliure, utilitzant ales de fibra de carboni lligades al cos. Però també per aconseguir el rècord al salt de menor altitud B.A.S.E. (saltant des d'una base fixa i no una aeronau) des del Crist Redemptor de Rio de Janeiro i batre el rècordGuinnessdesalt amb paracaigudes des d'un edifici, primer a les Torres Petrones i posteriorment al Taipei 101.

Estudis aeroespacials

El capitàJoseph Kittinger, un coronel de les Forces Aèries dels Estats Units, té els rècords en salt amb paracaigudes, que va aconseguir amb el Projecte Excelsior entre els anys 1959 i 1960.

Notícies relacionades

Aquestes marques es mantenen imbatibles des de fa 50 anys, però ara Baumgartner pretén, a part de trencar la barrera del so, superar aquestes tres màximes històriques de Kittinger: el vol en globus tripulat més alt, el salt de més altitud i la caiguda lliure de més durada (es calcula que serà de 5 minuts i 30 segons).

Encara no se sap amb exactitud quan es portarà a terme el salt, però serà el 2012. Aquesta missió l'han desenvolupat un equip d'experts i tècnics durant cinc anys. S'espera que el salt permeti millorar els vestits aeroespacials i estudiar les condicions fisiològiques humanes en una situació tan extrema com aquesta.