PRIMERA TROBADA per afrontar un problema social

Terrassa i els bancs exploren el lloguer social de pisos buits

Les entitats es mostren receptives a la proposta local de cedir part del seu estoc

L'ajuntament els demana que presentin una llista amb les cases que tenen deshabitades

Una família mira els anuncis d’una immobiliària de Terrassa, ahir.

Una família mira els anuncis d’una immobiliària de Terrassa, ahir. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / TONI SUST
BARCELONA

Alguns dels centenars o milers de pisos buits que avui estan a mans dels bancs en el partit judicial de Terrassa (Vallès Occidental) es podrien destinar a famílies amb recursos escassos. Almenys aquesta és aparentment la voluntat de les entitats financeres, que ahir es van reunir amb els responsables de l'ajuntament setmanes després que aquest els traslladés la proposta de destinar les vivendes a lloguer social. Les converses estan en els preliminars però la predisposició és bona, coincideixen les parts.

La reunió entre la regidora de Vivenda, Lluïsa Melgares, va ser ahir al migdia amb representants de La Caixa, Catalunya Caixa i Unnim. Tal com va relatar la mateixa Melgares, Terrassa va exposar la seva preocupació per la proliferació d'aquestes cases deshabitades que ara tenen poques possibilitats de ser venudes per la crisi immobiliària i la dificultat d'accedir a un crèdit. I que podrien resoldre la situació de ciutadans que es queden al carrer perquè no poden afrontar una hipoteca o un lloguer.

La regidora, que tal com va recollir aquest diari va formular la proposta fa tres setmanes, va demanar ahir als bancs que en les pròximes setmanes li entreguin una llista amb les vivendes que es podrien incloure en aquesta fórmula. Lluïsa Melgares va evitar donar una xifra concreta a l'espera que les mateixes entitats ho decideixin.

NO MÉS DE 150 EUROS AL MES / Una de les peticions que fa l'Ajuntament és que l'import d'aquests lloguers socials oscil·li entre els 80 i els 150 euros al mes. Les pròximes trobades amb els bancs ja seran unilaterals i així es tractarà l'estoc que cada un d'ells té al terme municipal.

Unnim, una de les tres entitats que va participar ahir en la reunió, i que ja va expressar al seu dia la predisposició a col·laborar en el pla, és la que compta amb més pisos en aquesta situació. El seu director general adjunt, Enrique Lizaso, va posar com a condició

que es garanteixi l'estat de les vivendes perquè no pateixin danys.

Notícies relacionades

EXPERIÈNCIA PRÈVIA / Aquesta circums-

tància i el fet d'articular mecanismes per garantir el cobrament dels lloguers de menys quantitat seran els dos assumptes que les entitats voldran concretar en les pròximes setmanes abans de tancar un acord amb el consistori. Una portaveu de Catalunya Caixa va admetre la «bona sintonia» que hi havia hagut en la reunió però a continuació va sostenir que encara és aviat per concretar. Per la seva part, la subdirectora general del programa Habitatge Assequible de la Fundació La Caixa, Mireia Ferrer, va recordar que la seva entitat ja treballa en iniciatives d'aquest tipus des del 2004 i que, en el cas de Terrassa, també compta amb vivendes amb lloguers subvencionats.