La rifa se celebra a Cadis

El Nen reparteix 840 milions entre menys compradors

La despesa mitjana en el segon sorteig de loteria de l'any no arriba a un dècim

Cua davant d’una administració a la Puerta del Sol de Madrid, ahir.

Cua davant d’una administració a la Puerta del Sol de Madrid, ahir. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

El sorteig extraordinari de la loteria del Nen no s'escapa de l'atac de la crisi econòmica a totes les loteries. Les vendes han caigut un 15% des del 2008, segons dades oficials. Però la loteria més popular després de la grossa de Nadal repartirà avui, com l'any passat, 840 milions d'euros en premis. El primer distribueix 120 milions, 200.000 euros al dècim

-la meitat que la grossa-, però el sorteig destina un 30% més de l'emissió a premis, amb un segon de 100.000 euros al dècim, 12 premis de 5.000 euros al dècim i 5.000 de 40 euros En aquesta pluja de diners hi ha tres reintegraments: el del dígit final del primer premi i dos més trets del bombo de les unitats.

Els bombos, que començaran a rodar a les 12 hores, tindran aquest any com a escenari el teatre Falla de Cadis, per commemorar el naixement de la primera Constitució espanyola i de la loteria de Nadal en aquesta ciutat el 1812.

Els matemàtics calculen que les possibilitats de ser afavorit amb algun premi del Nen són un 2% més grans que en la loteria de Nadal. Però els jugadors no ho estan tenint en compte. Les grans administracions de Madrid i Barcelona van assegurar ahir que es «nota la baixada per la crisi». «La gent s'ajusta a la seva malmesa economia i hi està jugant menys. Fins i tot cobren reintegraments de la loteria de Nadal que abans reinvertien», va explicar Óscar López, treballador d'una oficina al madrileny barri del Pilar.

Notícies relacionades

MÉS VENDES A LA XARXA No obstant, Zuriñe Sáez de Viteri, directora de màrqueting de Ventura24.es, plataforma líder en la gestió de Loteries de l'Estat per internet, va assegurar que han augmentat les vendes a través de la xarxa i que un terç dels afavorits en el sorteig de Nadal amb 20 euros han reinvertit el premi. Els espanyols que compren loteria per internet es gasten una mitjana de 45 euros. Però, en general, les previsions són d'una despesa mitjana de 15,14 euros per espanyol. A Catalunya la despesa per habitant és de 13,24 euros. A Lleida és on més s'hi juga, 28,70 euros, mentre que Tarragona, amb 9,31 euros, és la ciutat catalana que menys s'hi juga. A Barcelona es gasten 13,06 euros de mitjana, i a Girona, 9,74.

Catalunya, amb 33 vegades, és, després d'Andalusia (35), la comunitat més afortunada en aquest sorteig, que té preferència per la terminació en zero fins al punt que ha estat la xifra final del número premiat 20 vegades. La segueixen les terminacions en 7 i 9, premiades tretze vegades. Curiosament, el número 13 que molts associen amb la mala sort, ha estat la terminació menys afortunada en aquest sorteig.