LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

La UE celebra l'acord de Durban, mentre que la Xina lamenta la "falta de voluntat política"

Les organitzacions ecologistes, amb Greenpeace al capdavant, qualifiquen la cimera de "fracàs"

Activistes de Greenpeace protesten davant la seu de la cimera contra el canvi climàtic, dissabte, a Durban.

Activistes de Greenpeace protesten davant la seu de la cimera contra el canvi climàtic, dissabte, a Durban. / ROGAN WARD (Reuters)

3
Es llegeix en minuts

L'acord de mínims de lacimera de Durban ha rebut valoracions dispars. Mentre que laUEl'ha celebrat, laXinaha lamentat que no s'hagi anat més enllà i lesorganitzacions ecologistes l'han criticat obertament. Així, la comissària europea per a l'Acció sobre el Clima, Connie Hedegaard, ha qualificat l'acord de "fita" perquèprorroga el Protocol de Kyoto i fixa unfull de ruta per a un acord global de reducció d'emissions.

La UE, recolzada per una coalició dels Països Menys Desenvolupats i de l'Associació de petits Estats Illencs (AOSIS), va aconseguir imposar el seu ultimàtum a les potències emergents i als EUA per obtenir un acord global que inclou els principals emissors. Aquest acord, que ha de ser adoptat el 2015 i ha d'entrar en vigor el 2020, era la condició imposada per la UE per sumar-se a un segon període del Protocol de Kyoto, que expira el 2012 i que ara es prolongarà fins al 2017 o 2020.

"No és perfecte, sí que és suficient"

Rússia, el Japó i el Canadàhan decidit no formar part del segon període de compromís de l'únic tractat vigent sobre reducció d'emissions, que obliga només les nacions industrialitzades, excepte els EUA.

Per part d'Espanya, la secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, s'ha felicitat que Durban hagi aconseguit que el Protocol de Kyoto "segueixi viu" i uncompromís de tots els països a convergir en un únic acord, dos èxits pels quals fa un mes, ha dit, "ningú donava un duro". "No és perfecte, però sí que és suficient", ha subratllat Ribera.

Pequín denuncia la "falta de voluntat política"

Una lectura més eufòrica feia el ministre de Medi Ambient d'Alemanya, Norbert Röttgen, que ha qualificat de "gran èxit" el full de ruta acordat a la cimera. "El paquet aprovat a Durban és un gran i significatiu èxit per a la protecció delclima", ha assegurat. Segons ell, els països participants han aconseguit "la dinàmica" per "establir un acord" de caràcter "vinculant" i "global".Françatambé s'ha felicitat perquè la cimera ha estat un "èxit" que "garanteix el futur del Protocol de Kyoto".

Menys positiva s'ha mostrat laXina, un delspaïsos emergents que més gasos contaminants emet, que ha lamentat la "falta de voluntat política" dels països desenvolupats per reduir les seves emissions. En declaracions al diari oficialChina Daily, el cap de la delegació xinesa a la cimera, Xie Zhenhua, ha valorat positivament el consens aconseguit però ha demanat als països rics, principalment als EUA, "més sinceritat".

La cimera, un "fracàs"

A la banda contrària, les organitzacions ecologistes, ambGreenpeaceal capdavant, han criticat l'acord i han qualificat la cimera de "fracàs". En un comunicat a la seva pàgina web, Greenpeace afirma que els països participants a Durban s'haurien de "sentir avergonyits". "Les converses de Durban han acabat de la mateixa forma que van començar: en fracàs", diu l'oenagé, que considera que els "governs han triat escoltar els contaminadors per sobre de la gent".

"Han fracassat en el reforç de mesures anteriors de protecció del clima i s'han mantingut al marge de noves normes globals per lluitar contra el canvi climàtic", afegeix el comunicat. "Els governs s'haurien de sentir avergonyits. Ens preguntem com podran seguir mirant als ulls els seus fills i els seus néts quan tornin a casa", subratllen.

"Una sentència de mort"

L'organització, que acusa els EUA de ser un dels principals obstacles per arribar a un acord, també critica "altres governs i blocs poderosos, com la Unió Europea, la Xina i l'Índia, que es podrien haver unit amb els països més vulnerables per aconseguir un progrés real".

Notícies relacionades

"Ens han decebut i el seu fracàs es mesurarà amb la vida dels pobres, els més vulnerables i menys responsables de la crisi del canvi climàtic", afirma el comunicat.

En la mateixa línia s'han pronunciat organitzacions comAmics de la Terra oEcologistes en Acció, que han opinat que la cimera només ha fet "recomanacions" i l'acord, una "sentència de mort per a milions de persones", està "buit d'obligacions legals".