Reivindicació d'un dret universal

89 països castiguen la llibertat d'expressió, segons Amnistia Internacional

L'oenagé dedica l'acte en commemoració del seu 50 aniversari i del Dia Internacional dels Drets Humans a Madrid a la defensa d'aquesta llibertat en retrocés

Durant l'acte s'ha realitzat una marató de firmes a favor de diversos activistes, conjuntament amb 50 ciutats i 60 centres escolars de tot Espanya

Joan Manuel Serrat al costat de la presidenta d’Amnistia Internacional Madrid, Teresa Rodríguez.

Joan Manuel Serrat al costat de la presidenta d’Amnistia Internacional Madrid, Teresa Rodríguez. / FERNANDO ALVARADO (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha advertit aquest dissabte que "la llibertat d'expressió al món ha retrocedit de forma molt significativa els últims temps, amb un total de89 estats que avui dia imposen restriccions a aquest dret universal".

Beltrán ha recordat que només fa tres anys els estats que imposaven limitacionseren 69, 20 menys que en l'actualitat. Per això, l'acte en commemoració delDia Internacional dels Drets Humans i del 50 aniversari d'Amnistia celebrat aquest dissabte a Madrid s'ha dedicat a ladefensa d'aquesta llibertat en retrocés, ha explicat.

Paradoxalment, en l'època d'internet i les xarxes socials s'estan registrant retrocessos en la llibertat d'opinió i expressió, ha apuntat Beltrán, per a qui "l'augment de la disponibilitat d'informació i de facilitats per comunicar-se"no garanteix res.

Bastants països mantenen delictes d'expressió i d'opinió al seu codi penal (totes lesdictaduresi algunes democràcies comTurquia); moltsestats africans han limitat la llibertat en moments electorals; a l'Amèrica Llatina hi ha més de 400 periodistes amenaçats, i en estats sense cap limitació teòrica comRússiaes persegueix i deté els dissidents.

Així es recull en el manifest que ha llegit Joan Manuel Serrat, en què el cantautor ha tingut un record per als milions de persones al món que a diferència d'ell no poden participar en un acte públic sense el risc de ser amenaçats, detinguts, torturats o fins i tot executats. "Molts estats segueixen restringint la llibertat d'expressió", ha subratllat, i ha destacat que Amnistia va néixer fa 50 anys com a "resultat de la indignació al saber que tres estudiants portuguesos havien estat detinguts per brindar per la llibertat". En el manifest, Serrat ha fet una menció expressa als casos de l'activista siriana Hanadi Zahlut, a l'objector de consciència turc Haliv Savda i alsmilers de presos polítics al camp de Yodok (Corea del Nord). Amnistia organitza per les seves causes des de fa dies una marató de recollida de firmes.

"El món pot canviar, però no canviarà sol", ha continuat Serrat, i per aquest motiu "Madrid també es mobilitza" avui a favor dels drets humans, ha ressaltat.

REPTES PER AL 2012

Durant l'actes'han recollit firmes a favor dels tres activistes esmentats, campanya que segons Beltrán es desenvolupa a 50 ciutats i 60 centres escolars de tot Espanya.

Notícies relacionades

Pel director d'Amnistia, el2012 serà un any decisiu en què "veurem si els drets humans es consoliden al nord de l'Àfrica i a l'Orient Mitjà". "Falta veure què passa a Egipte, si les llibertats es consoliden a Tunísia, quina posició adopta el nou govern de Líbia i què passa amb la repressió a Síria i el Iemen", ha assenyalat Beltrán, que ha comparat la consolidació efectiva dels drets de l'home en aquesta regió amb la caiguda del mur de Berlín.

L'any que ve també pot portar a la firma d'untractat internacional per regular el comerç d'armes, aspecte que, amb l'amenaça que la crisi econòmica suposa per a drets fonamentals com l'accés a la salut i a l'educació, representa una de les principals preocupacions d'Amnistia de cara al 2012.