Les protestes 2.0

Ocupació i desnonament

Els indignats allotgen set famílies desallotjades per impagament en un edifici abandonat a Nou Barris

Els 'okupes' respectaran dos pisos propietat del propietari original del solar

Famílies desnonades s’instal·len en un bloc de vivendes construïdes recentment a Nou Barris. / EDU SOTOS

2
Es llegeix en minuts
T. S.
BARCELONA

Unes hores després d'omplir el centre de Barcelona de manifestants, una part molt reduïda del 15-O es va traslladar a Nou Barris. En concret, a l'edifici dels números 2 i 4 del carrer d'Almagro al barri de Verdum, un immoble buit, una conseqüència de la crisi. Segons algunes versions, és propietat d'una constructora que està a punt de perdre'l a mans d'una entitat bancària: Cajamar. Segons d'altres, ja és propietat d'aquesta caixa. En tot cas, és buit. I des de dissabte a la nit, okupat.

De moment, l'edifici és el primer fruit del que se'n podria dir nova ocupació. Va ser el destí d'una de les tres marxes en què es va dividir la manifestació de dissabte a l'arribar al final. Desenes d'indignats es van dirigir al carrer d'Almagro i van ocupar l'immoble, que consta de 14 pisos i fa cinc anys que és buit.

Al tancament d'aquesta edició, set famílies que han perdut la vivenda per no poder afrontar el pagament de la hipoteca, per la qual cosa van ser desnonades, s'havien mudat al carrer d'Almagro. Almenys un membre de cada una de les famílies tenia previst dormir-hi, encara que a última hora de la nit, davant el temor d'un desallotjament, a Twitter proliferaven les peticions que hi anés més gent.

'Okupes' clàssics

El fet representa la novetat que, després de l'ocupació d'un edifici, els seus nous habitants no són els okupes clàssics (encara que alguns també s'hi quedin), sinó ciutadans castigats per la crisi econòmica. Les formes són antigues, però l'assumpte suposa un punt d'inflexió, i no és esbojarrat preveure que ara proliferin les ocupacions que tinguin per objectiu acollir gent desnonada.

A les set de la tarda, segons va relatar a aquest diari Salva Torres, portaveu de l'ocupació del carrer d'Almagro, es va fer una assemblea a la qual es va presentar el propietari original del solar, que va fer una permuta amb els nous propietaris a canvi de dos pisos. Es tracta d'un veí del barri, va explicar Torres, que va afegir que els reunits es van mostrar d'acord a respectar les seves dues vivendes, a la vista que l'afectat és de la zona i també un perjudicat per la situació, ja que encara no ha pogut accedir a la propietat. De moment, per exemple, la Rosa i el Gabriel, una parella, ja hi van dormir ahir, encara que sense els seus fills. A ells se'ls sumen, entre altres, el Félix i la seva dona. A l'experiència de Barcelona s'hi va sumar, o això va semblar en un principi, una de semblant a Madrid. Però al final les dues històries presentaven matisos que les diferenciaven.

Notícies relacionades

L'Hotel Madrid

A la capital d'Espanya es va ocupar l'Hotel Madrid, al carrer de Carretas. Segons alguns indignats, l'objectiu també era allotjar-hi famílies sense casa. Segons d'altres, no. L'ocupació va ser fruit de la decisió de 30 persones sense que l'assemblea l'aprovés. Molts indignats creuen que es tracta d'un intent del moviment okupa per capitalitzar l'èxit d'una manifestació. Democràcia Real Ja va desautoritzar l'acció. Al final, una assemblea decidirà avui quin ús es dóna a l'hotel, d'una empresa en crisi.

Temes:

Indignats