convocatòria mundial 15-O

Les manifestacions d'Oceania i l'Àsia inicien les protestes del 15-O

El moviment d'indignats aconsegueix partidaris a Austràlia, Hong Kong i Corea, però no a la Xina

Manifestacions globals del moviment dels indignats. / periodico

4
Es llegeix en minuts

El moviment delsindignatsestà en clar procés de globalització. La convocatòria mundial de mobilitzacions (15-O) ha tingut ressò a Austràlia i Nova Zelanda, on centenars d'indignats s'han congregat per secundar les protestes mundials celebrades a mig món per exigir una "democràcia real" i un "canvi global".

Indignatsde més de 80 països dels cinc continents estan cridats a sortir aquest dissabte 15 d'octubre als carrers de les més de 650 ciutats de tot el món que han decidit sumar-se a la convocatòria que el Moviment 15-M va fer el 30 de maig per reclamar, a nivell internacional, "un canvi global" davant la situació econòmica, política i social actual. Tòquio, Buenos Aires, Santiago de Xile, Los Angeles, San Francisco, Mont-real, São Paulo, Sydney, Auckland, Kuala Lumpur, París, Roma, Hèlsinki, Copenhaguen i Brussel·les són algunes de les ciutats on els indignats es manifesten. En aquesta última hi participaran els espanyols que fa més de dos mesos van sortir de Madrid i ja són a la capital belga.

Sydney

Uns 200 indignats s'han congregat a Martin Place, entre ells estudiants i desocupats, per passar les nits per un "temps indefinit" en aquesta plaça cèntrica de Sydney, ha dit a Efe un portaveu delmoviment 15-O, Josh L. "Encara que alguns s'hauran de plantejar anar a la feina dilluns", ha afegit l'activista. "La indignació és dels australians i de tot el món. Tots units ens estem manifestant contra el que està passant a nivell mundial, la distribució de la riquesa està molt mal feta a nivell mundial", ha dit a Efe l'hispà Juan Carlos Ríos.

Melbourne

L'organització llatinoamericana Colectivo Mujer, liderada per Rosarela Meza, també ha estat present en la protesta de Melbourne per exigir el final de la violència de gènere. En aquesta capital, unes 750 persones s'han congregat a la plaça de la Ciutat per participar en la protesta d'Occupy Melbourne per plantar 20 tendes de campanya.

Tòquio

Un centenar de manifestants sota el lema Ocupa Tòquio han recorregut el centre de la capital japonesa per sumar-se a les protestes mundials celebrades a més de 900 ciutats del món contra les desigualtats polítiques i financeres. La constant pluja a Tòquio no ha aturat els manifestants japonesos, entre els quals hi havia gent gran i nens, que s'han reunit al parc de Hibiya i han marxat cap a la seu del Govern amb pancartes de protesta, ha informat l'agència local Kyodo. Els manifestants també han passat per la seu de Tokyo Electric Power (TEPCO), operadora de la central atòmica de Fukushima Daiichi, epicentre de la crisi nuclear encara oberta després de la catàstrofe de l'11 de març, per sol·licitar la interrupció immediata de les centrals nuclears. "Em va commoure el moviment de Wall Street", ha dit Shoji Masaki, participant en la protesta i estudiant universitari de 19 anys, que ha volgut demostrar que, encara que sovint es pugui veure el Japó com un país poc enèrgic, "també ens sabem aixecar".

Taipei

Centenars de persones s'han concentrat també a Taipei, la capital de Taiwan, i a l'excolònia britànica de Hong Kong cridant eslògans de protesta i amb pancartes als cors financers de les dues metròpolis, en resposta a la crida global a la protesta, que no obstant no ha tingut resposta a la Xina. A l'illa taiwanesa més d'un centenar de persones --encara que els organitzadors esperaven que fossin unes 1.500-- han respost a la convocatòria del 15-O i s'han manifestat a l'entrada del gratacel Taipei 101 cridant consignes com "Som el 99% de Taiwan".

Entre els participants en la protesta hi havia estudiants, activistes de moviments socials i alguns membres de partits minoritaris de l'oposició, ha destacat l'agència taiwanesa CNA. La policia era present a la zona per prevenir possibles altercats, encara que la protesta s'ha desenvolupat de forma pacífica. La torre Taipei 101, que havia estat el gratacel més alt del món fins que es va construir la Burj de Dubai, és la seu de la Borsa de Taipei, i per això ha estat elegida com a símbol del capitalisme contra el qual protesten els manifestants.

Hong Kong

A Hong Kong, unes 200 persones han respost a la crida dels indignats i s'han concentrat als voltants de la borsa local amb pancartes amb lemes com "Els bancs són un càncer", segons Ràdio Televisió de Hong Kong. Alguns dels manifestants portaven tendes de campanya, i per tant, podrien intentar continuar la protesta a la nit.

Doris Lee, del grup Left-21, un dels organitzadors de la protesta hongkonguesa, ha destacat que l'objectiu de la concentració és denunciar que molts dels problemes de l'excolònia, com la diferència de rendes o els altíssims preus de la vivenda, són un símptoma de les malalties del capitalisme.

No a la Xina

Notícies relacionades

A la part continental xinesa no hi ha hagut de moment notícies de concentracions similars, i és difícil que aquestes comencin espontàniament a Pequín, que precisament celebra el plenari anual del Partit Comunista, i per això les forces de seguretat estan molt alerta i eviten qualsevol mena de concentració.

També a les Filipines i Indonèsia

Desenes de manifestants a les capitals de les Filipines i Indonèsia s'han sumat a les protestes globals dels indignats contra l'avarícia de les grans empreses, mentre que el moviment ha estat prohibit per les autoritats de Singapur