INTERCANVI CULTURAL

Els Castellers de Vilafranca porten els seus castells a l'Índia

Els catalans han estat convidats pels govindes de Bombai, que també fan torres humanes

Els Castellers de Vilafranca, durant la seva actuació a Bombai, diumenge.

Els Castellers de Vilafranca, durant la seva actuació a Bombai, diumenge. / CASTELLERS DE VILAFRANCA

1
Es llegeix en minuts

ElsCastellers de Vilafranca han portat els seuscastellsfins a l'Índia, on passen uns dies convidats pel grup degovindesJai-Jawan deBombai,que també té la tradició de fertorres humanes. Els castellers del Penedèsvan compartir diumenge a la nit (matinada d'aquest dilluns a Espanya) les seves primeres experiències amb els govindes en un assaig conjunt en què van aixecar un 3 de 9 i un 4 de 7 net. Els Jai-Jawan, per la seva banda, van aixecar una estructura de 7.

L'actuació dels Castellers de Vilafranca formava part del programa de la festa del Dai Handi, que, en el marc del festival religiós Janmaashtami, commemora el naixement del déu Krishna.

Acollida "espectacular"

Els representants de lacolla verda van arribar a l'Índia divendres i els dos primers dies de la seva estada van fer diversos assajos, tant a l'hotel com a diversos llocs públics de Bombai. Els de Vilafranca aprofiten aquests assajos per preparar les seves actuacions a la festa major de la capital del Penedès, per a la qual ultimen estructures de 4 amb agulla, torre i pilar.

"La visita està sent espectacular. Elpúblic indi té moltes ganes de veure moltes coses. ¡Hem improvisat una torre humana a Bombai i allò semblava una manifestació!, ha explicat Marc Perelló, portaveu delscastellers.

Tradició compartida

Notícies relacionades

Tot i la distància geogràfica i cultural, Catalunya comparteix amb algunes localitats de l'oest de l'Índia latradició de les piràmides humanes, que al país asiàtic reben el nom degovindesi tenen algunes similituds amb els castells. "També hi hadiferències. Ells pugen per dins, per elevació, com en un ascensor. Les nostres formacions són més compactes i escalem d'una altra forma. Podem aprendre els uns dels altres", ha apuntat  Perelló.

Els castellers van descobrir fa anys que hi havia paral·lelismes entre les dues tradicions, i van iniciar els contactes i intercanvis, encara que aquesta és la delegació més nombrosa --unes 200 persones-- que ha viatjat a l'Índia, amb presència entre altres de l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull.