PROTESTES DEL MOVIMENT 15-M

Més de 100.000 indignats clamen en pau contra Puig i les retallades socials a Barcelona

Els participants en la protesta han llançat crits a favor d'una vaga general en un ambient familiar i festiu

El desenvolupament pacífic de la manifestació avala el distanciament de la violència per part del moviment 15-M

La capçalera de la manifestació de Barcelona, a l’inici de la marxa, a prop de la plaça de Catalunya.

La capçalera de la manifestació de Barcelona, a l’inici de la marxa, a prop de la plaça de Catalunya. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XAVIER BARRENA / RAFA JULVE / Barcelona

Més de 100.000 persones --segons el càlcul d'EL PERIÓDICO-- s'han manifestat aquest diumenge a la tarda pels carrers del centre de Barcelona, des de la plaça de Catalunya fins al Pla de Palau, passant per la Via Laietana i el Marquès de l'Argentera. Els càntics contra Felip Puig i les pancartes contra les retallades han estat la nota dominant en la protesta, convocada pel moviment dels indignats.

La concentració, que ha transcorregut en un ambient festiu i familiar, ha estat pacífica, un objectiu que l'organització s'havia proposat des d'un principi. I l'ha aconseguit. Des de l'arrencada de la manifestació i durant tot el recorregut, desenes de voluntaris amb armilla reflectant i el lema Violència no vigilaven que no hi hagués cap disturbi. Per megafonia, s'insistia una vegada i una altra que la marxa era pacífica. Calia desmarcar-se totalment dels incidents de dimecres passat davant del Parlament.

Amb el lema El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi, El carrer és nostre, no pagarem la seva crisila marxa s'havia convocat per reivindicar un nou model polític, econòmic i social. La xifra d'assistents ha motivat les habituals discrepàncies entre fonts. Si el Departament d'Interior ha quantificat els manifestants en 50.000 i l'Ajuntament de Barcelona en 75.000, els organitzadors han elevat el nombre a 275.000.

Lúdica i festiva

De forma lúdica i festiva, amb timbals i cants, els concentrats han portat pancartes i han corejat lemes contra la classe política i el capitalisme, com No ens representen, La crisi que la paguin els capitalistes, Els diners del banquer, per a l'obrer i Avui la democràcia està al carrer, entre altres.

Un dels càntics més repetits ha estat el que demanava la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, i, en menys mesura, la del president de la Generalitat, Artur Mas.

Gent de totes les edats

La marxa, secundada per nombrosos joves, però també persones de totes les edats, fins i tot avis i bebès, ha transcorregut de forma pacífica, a la vegada que reivindicativa, i només s'han viscut moments de tensió a l'entrada de la Ciutadella.

A dos quarts de set, una hora i mitja després d'haver sortit de la plaça de Catalunya, la capçalera de la manifestació ha arribat al final del recorregut. Mentre, a l'altre extrem, encara s'amuntegaven milers de persones que encara no havien pogut iniciar el recorregut.

Els Mossos d'Esquadra han mobilitzat un fort control policial, que ha esperat la marxa a les portes del parc de la Ciutadella, on la meitat de furgons han marxat.

Algunes tensions a la Ciutadella

Una vegada acabada la protesta, s'han produït algunes tensions entre els manifestants que volien accedir al parc i els que buscaven impedir l'entrada per evitar possibles incidents dins el recinte.

A l'avinguda del Marquès de l'Argentera, batejada pels indignats com a avinguda de la indignació, els Mossos d'Esquadra han procedit a tancar les portes principals al parc de la Ciutadella, i s'han retirat a dins. Moments després un treballador de Parcs i Jardins ha obert una porta, però alguns manifestants han fet un cordó humà perquè la gent no hi entrés.

A les portes del Parlament

Un centenar de persones han passat a dins i s'han quedat al costat de les tanques que separen el parc de l'entrada al Parlament. No obstant, han estat milers les persones que han preferit no entrar al parc. A més, membres de l'organització els han demanat que abandonin la zona o bé que es quedin allà asseguts per demostrar que la concentració és pacífica.

Notícies relacionades

Al cap de poc, un representant de l'organització ha dit per megafonia que donava la marxa al Pla de Palau per acabada i que tot aquell que es quedés a la Ciutadella ho faria a títol personal.

A Tarragona, Lleida i Girona també s'han manifestat milers d'indignats, i precisament aquest diumenge els acampats de Girona han començat a aixecar el campament amb el compromís de recollir les tendes de campanya abans d'aquesta nit, i la resta de coses, abans de dimarts.

Temes:

Indignats