ARRAN DELS INCIDENTS DEL 27 DE MAIG

El Sindicat de Mossos de CCOO justifica les càrregues i lamenta que "tot s'hi val" contra ells

El portaveu del sindicat policial assegura que alguns policies antiavalots van sentir "por" a la plaça de Catalunya

3
Es llegeix en minuts
EFE / Barcelona

 

El Sindicat de Mossos d'Esquadra de CCOO (SME-CCOO) ha justificat les càrregues contra els acampats de la plaça de Catalunya pel "greu problema d'ordre públic" que suposaven i perquè fins i tot alguns antiavalots van sentir por, i ha lamentat que a Barcelona "tot s''hi val" contra la policia catalana.

En roda de premsa, el portaveu de SME-CCOO Antoni Castejón ha explicat que els agents antiavalots estan plenament satisfets amb la defensa que ha fet el conseller d'Interior, Felip Puig, de l'actuació policial de divendres passat, 27 de maig, cosa a què, ha apuntat, "no estàvem acostumats".

Castejón ha considerat que les càrregues policials de divendres passat contra els acampats estaven plenament justificades perquè hi estava havent un "problema d'ordre públic greu", ja que darrere del cordó policial hi havia esvalotadors intentant punxar les rodes dels vehicles de les brigades de neteja i emportar-se els objectes que els operaris havien retirat de la plaça.

El portaveu de SME, que ha mostrat la fotografia d'una pedra que suposadament es va llançar contra un furgó policial divendres passat, ha explicat que els concentrats van exercir una "desobediència activa, no passiva", ja que es van negar a anar-se'n fins i tot quan els antiavalots els havien pegat amb les porres i els havien exigit reiteradament que s'apartessin.

"Contra els Mossos d'Esquadra tot s'hi val"

"Alguns antiavalots m'han comentat que és la primera vegada que han passat fins i tot por", ha assenyalat Antoni Castejón, que s'ha referit així a la situació de tensió que van viure els agents que van quedar atrapats entre grups de manifestants. Castejón s'ha queixat que a Barcelona, a diferència d'altres ciutats com Madrid, hi ha un "caldo de cultiu" que encoratja la violència organitzada d'alguns grups en qualsevol mena de celebració o acte reivindicatiu, perquè, ha afegit, "contra els Mossos d'Esquadra tot s'hi val".

"Aquí es respecta molt poc la policia", ha protestat Castejón, que creu que les autoritats locals i autonòmiques haurien de plantejar solucions davant aquest "problema de desobediència i ordre públic important" que només es dóna a Barcelona, on un grup de persones amb perfil violent aprofiten qualsevol esdeveniment "per armar brega".

En aquest sentit, ha lamentat que es qüestioni el fet que els antiavalots no portessin visible el seu número d'identificació, cosa que impedeix que s'investigui judicialment la seva actuació, i ha apuntat que cap altra policia espanyola el porta. De totes maneres, Castejón ha assenyalat que els Mossos d'Esquadra no tenen problema a portar el número TIP, a la qual cosa estan obligats per una ordre de l'anterior conseller d'Interior, però ha plantejat que podria suposar un problema col·locar-lo sobre les armilles antitrauma, ja que estan fabricats de material ignífug.

Suport a la proposta de portar càmeres al casc

Notícies relacionades

El sindicat policial ha recolzat la proposta de Felip Puig perquè els antiavalots portin càmeres als cascos per tal de gravar les agressions de què puguin ser víctima en els incidents. A més, ha recordat que a través del grup Ciutadans han fet arribar al Parlament una interpel·lació amb una sèrie de propostes, que es votaran el 16 de juny vinent, perquè en les ocasions en què hi pugui haver incidents s'augmenti el nombre de càmeres de vigilància al carrer i s'aprofitin les que tenen alguns establiments, com els bancs.

Una altra de les propostes de SME-CCOO és que s'abordi una reforma del Codi Penal que permeti retenir a la comissaria els condemnats per participar en incidents al carrer i que s'explorin vies perquè aquestes persones, a qui ara segons ell "surt gratis" agredir els agents, responguin econòmicament per les destrosses causades.