Generació Tahrir

El poder de les paraules

1
Es llegeix en minuts
Álvaro Alsina
Álvaro Alsina

Estudiant de cine. Acampat a la plaça de Catalunya.

ver +

Vivim en una societat (i parlo, en la mesura del possible, en termes globals) que fa dècades que porta a terme un treball magnífic per desgastar i minvar el poder de les paraules. Ja he dit en repetides ocasions que paraules comrevolucióoantisistemahan estat carregades amb lloses dia-

lèctiques que les han fet inofensives, o fins i tot inexistents en el seu autèntic significat.

Avui m'agradaria convidar-vos a reflexionar sobre la paraula

violència.

En l'àmbit en què vivim, de dialèctiques simplistes,violèncias'associa mecànicament a l'agressió física, la coacció oberta o l'amenaça a la integritat física d'humans o animals. Però la violència té moltes formes de manifestar-se, que no per oblidades són menys reals.

La violència moral, per exemple, entesa com el conjunt de coaccions ambientals que porten un individu a renunciar als seus principis ètics en favor d'altres valors que li han estat

imposats.

El silenci davant de la injustícia és un acte de violència extrema, a parer meu, especialment si entenem la justícia com el valor màxim en una societat d'individus lliures per autorealitzar-se.

En funció d'això, crec que qualsevol reacció davant d'aquestes pressions és igualment un acte de violència, pel fet que trenca un estatisme social determinat. En paraules de Georges Sorel, és violent encadenar un home, i és igualment violent trencar les cadenes per alliberar aquest home.

Notícies relacionades

Laviolènciad'aquesta revolució embrionària ha de consistir a trucar a totes les portes, a sacsejar les consciències dels individus acomodats en un sistema molt i molt deficitari. La violència dels indignats ha de ser intel·ligent, allunyada de l'agressió física, que és l'arma de qui es queda sense arguments. La violència que hi ha a l'alçar la veu enmig del silenci per dir el que molts saben i que altres comencen a intuir: que aquest sistema no funciona.

Deixo per demà una altra paraula injuriada, atacada i malentesa des de fa molts anys: la paraularadical.

Temes:

Indignats