ENTREVISTA AMB EL CAP DE COLLA DELS CASTELLERS DE VILAFRANCA

David Miret: «Gaudí es va inspirar en els castells per fer la Sagrada Família»

Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, la setmana passada.

Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, la setmana passada. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Aquest professor de saxo diu que per fer grans torres humanes es necessiten castellers baixets i lleugers, però ell fa gairebé 1,90 metres i tota la vida ha estat fent castells. David Miret (Vilafranca del Penedès, 1970) està entre els 10 finalistes a Català de l'Any després d'haver dirigit com a cap de colla la millor temporada de la història dels Castellers de Vilafranca i que la Unesco declarés els castells Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

-Els castells estan de moda.

-Ha ajudat molt ser reconeguts per la Unesco i que els Castellers de Vilafranca hem aconseguit grans construccions.

-Els Castellers de Vilafranca segueixen sent protagonistes.

-No em feia gaire il·lusió aspirar jo sol al premi, però s'havia d'acceptar al ser el màxim responsables de la colla juntament amb el president, Miquel Ferret. Va sorgir com una mena de joc, però va anar prenent envergadura a través del Facebook. A més a més, ho van fer amb l'afany de potenciar el fet casteller i que es continués parlant de castells.

-El joc està donant de si.

-Afalaga molt que un casteller estigui al costat de personatges com Montserrat Caballé, un futbolista del Barça o un metge de prestigi. Aquest fet, inimaginable fa uns quants anys, també serveix per promocionar la cultura catalana. Que es parli de castells a tot el país ens fa veure el final d'un camí en què sempre hem estat molt sols.

-¿Què són avui els Castellers de Vilafranca?

-Som una colla amb més de 60 anys d'història, de l'àmbit més tradicional dels castells, que ha aconseguit encadenar durant 15 anys unes construccions i unes temporades magnífiques que l'han situat al capdamunt del fet casteller.

-¿Espera seguir avançant en les votacions?

-El món casteller és molt crític i sóc conscient que no tots em votaran pel fet de ser casteller. Al contrari, en alguns casos votaran altres candidats perquè els Castellers de Vilafranca no segueixin sent protagonistes.

-Aquesta postura recorda la rivalitat en el futbol.

-Sí, elsVerdsVilafranca podríem assemblar-nos una mica al Barça actual. Tenim un patrimoni, una afició immensa, una comarca que ens estima i, a més, hem encadenat grans construccions.

-¿Com és la rivalitat amb la resta de les grans colles?

-És una rivalitat sana. Sense ella no s'haurien aconseguit els castells que hem fet.

-¿Què és ser casteller?

-El casteller és un romàntic. La grandesa del castell és que el fan els nens. Gent de totes les condicions i edats pateix per construir un castell, però només els nens ens poden donar la glòria. I ningú cobra per fer això.

-Si hi hagués publicitat, ¿es podria acabar aquest romanticisme?

-Formem part de la junta de la coordinadora de colles castelleres, que ha votat que, de moment, no es portarà publicitat. Més endavant, ja es veurà.

-Des de fora també es critica el risc que corren els nens.

-Com més recursos econòmics tens, més els pots protegir. Aquí està precisament una de les claus del debat sobre la publicitat. Nosaltres vam tenir una polèmica molt seriosa i se'ns va criticar molt quan, arran de la mort d'un casteller, vam decidir que els nens portessin casc. Tots els nostres nens pugen amb casc i tots porten protector dental. Però això també suposa despeses.

Notícies relacionades

-¿Estan relacionades les torres humanes i els edificis?

-La física serveix tant per al cos humà amuntegat com per a unes pedres amuntegades. Hi ha un estudi que explica que Gaudí es va basar molt en els castells per construir la Sagrada Família.