SENTÈNCIA POLÈMICA

L'Audiència de Barcelona obliga un hospital a pagar drets d'autor per usar televisors

El tribunal estableix que el centre sanitari aboni 45 euros trimestrals a l'AISGE per cada tele comuna

1
Es llegeix en minuts

L'Audiència de Barcelona ha obligat l'Hospital de Sant Celoni a pagar drets d'autor a l'entitat Artistes i Intèrprets Societat de Gestió (AISGE) pels televisors que té instal·lats a les habitacions dels pacients i en alguns espais comuns del centre.

En la seva sentència, la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona estima parcialment el recurs presentat per AISGE contra una resolució del jutjat mercantil número 6 de Barcelona que eximia l'hospital de pagar per l'ús de televisors.

D'aquesta forma, el tribunal estableix que el centre sanitari està obligat a pagar 45 euros trimestrals a l'AISGE per cada local o zona comuna on tingui instal·lat un televisor, així com 1,52 euros trimestrals per habitació ocupada amb monitor i 0,30 euros per cada "acte de visionat unitari de gravacions audiovisuals" que es produeixin, tant als recintes privats com públics.

Àmbit domèstic

Notícies relacionades

La sentència es basa en jurisprudència judicial sobre l'ús d'aparells de televisió en habitacions d'hotel i estableix que el caràcter privat d'un dormitori no pressuposa que l'àmbit de consum d'una obra audiovisual sigui domèstic, per això considera que en els dos casos s'han de pagar drets d'autor.

El tribunal distingeix entre la situació d'un hotel i la d'un hospital, perquè en el primer la finalitat és l'allotjament i el segon queda subordinat a la prestació assistencial i sanitària, però conclou que l'"essencial" és que en tots dos casos els clients o pacients ocupen una habitació amb televisors que distribueixen obres de propietat intel·lectual.