TRADICIONS

Les vendes del sorteig del Nen cauen per tercer any per la crisi

Loteries admet la baixada i ja va posar a la venda un 9% menys de bitllets

Avui es repartiran un total de 840 milions d'euros en premis, 120 amb la grossa

Cues a l’administració de loteria Valdés de Barcelona per comprar números del Nen, ahir.

Cues a l’administració de loteria Valdés de Barcelona per comprar números del Nen, ahir. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÚE
MADRID

La crisi també ataca sense pietat una tradició tan arrelada en milions d'espanyols com és el sorteig extraordinari de la loteria del Nen. Si el 2009 les vendes van caure un 2,05% i el 2010 un 6,7%, Loteries i Apostes de l'Estat (LAE) preveu un altre descens, per tercer any consecutiu, en el sorteig que se celebra avui a les dotze del migdia, per al qual ja va posar a la venda un 9% menys de bitllets que no l'any passat. L'organisme del Ministeri d'Economia i Hisenda quantificarà la baixada pocs minuts abans que comencin a girar els bombos múltiples.

Encara que les grans administracions asseguren que el ritme de vendes ha estat «més o menys igual» que l'any passat, les petites oficines de l'extraradi de Madrid calculen que han caigut almenys un 10%. «La crisi es nota. La gent sembla desenganyada, s'ajusta a la seva malparada economia i juga menys quantitat», va dir Óscar López, empleat d'una oficina al barri del Pilar.

Segons previsions oficials, cada espanyol jugarà aquest any una mitjana de 2,14 euros menys en comparació amb l'any anterior, d'acord amb les quantitats que l'ens gestor consigna cada any. Catalunya és una de les comunitats autònomes que menys hi juguen: només se situa per davant d'Andalusia, les Balears, les Canàries, Extremadura i Navarra.

133,2 MILIONS A CATALUNYA A les administracions catalanes s'han consignat 133,2 milions d'euros, un 5,4% menys que no el 2010. Asturians, castellanolleonesos, valencians, bascos i riojans són els espanyols que més hi juguen de mitjana.

Notícies relacionades

En tot cas, el sorteig d'avui repartirà 840 milions d'euros en premis, el 70% de l'emissió. La grossa distribuirà 120 milions, a raó de 2 milions d'euros per sèrie i 200.000 euros per dècim. També hi haurà un segon premi d'un milió d'euros a la sèrie, 12 més de 14.000 euros per cada sèrie, i les tradicionals aproximacions, premis per centenes i reintegraments.

MÉS POSSIBILITATS DE PREMI Les possibilitats que toqui algun premi del Nen són un 2% més grans que no a la Loteria de Nadal, segons Miguel Córdoba, professor de matemàtica aplicada de la Universitat CEU San Pablo. Els jugadors, segons aquest expert, tenen un 5,68% de probabilitat de «guanyar alguna cosa» en el sorteig del 22 de desembre, respecte al 7,82% de probabilitats a la Loteria del Nen. Córdoba va recordar que tots els números tenen les mateixes possibilitats i, lògicament, és més fàcil que reparteixin més premis les administracions que, com la Bruixa d'Or i Doña Manolita, en venen més.