RELLEU A L'ALT TRIBUNAL

Gimeno no veu motius d'alarma social davant el repunt de la delinqüència

El nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera una casualitat que s'hagin produït tres atracaments mortals en 15 dies

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

L'electe president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, s'ha referit en les seves primeres declaracions al capdavant de l'alt tribunal al repunt de la delinqüència amb violència, i ha assegurat que no hi ha motius per a l'alarma social malgrat que aquest mes s'han produït a Catalunya tres atracaments mortals (dos a Barcelona, ahir a la nit un en un forn del carrer Muntaner, i el 16 d'octubre, en una joieria al districte de Sant Martí, i el del dia 25 a la sucursal del Santander a Cambils (Baix Camp)). Segons Gimeno, la coincidència de tres assalts amb resultats de tres víctimes mortals és, malgrat el seu dramatisme, una casualitat.

També s'ha referit a la recent decisió del TSJC de suspendre cautelarment una sèrie d'articles del reglament de l'ús del català a l'Ajuntament de Barcelona. Segons Gimeno aquesta és una qüestió “jurisdiccional”, i ha advertit que “defensarà la independència d'aquest tribunal perquè prengui la decisió més encertada”. A la vegada, ha criticat la “insubmissió” proclamada per alguns polítics respecte a aquesta mesura cautelar. “La insubmissió no és la manera de fer democràcia”, ha subratllat.

I sobre elcas Millet, Gimeno també ha defensat la “independència” judicial del jutge Juli Solaz, que investiga el saqueig del Palau. Això sí, ha recordat que la Constitució parla de la llibertat i no de presó provisional, que és una mesura excepcional.

Acostar la justícia al ciutadà

Notícies relacionades

A l'abordar l'exercici del seu càrrec al capdavant del TSJC, Gimeno ha apostat per acostar la justícia al ciutadà d'una manera efectiva i marcar amb les institucions un calendari per millorar el funcionament de l'Administració judicial. “El ciutadà té dret a una bona justícia; d'acord a dret i en un temps raonable, però també a la llengua i a una encertada atenció. Estem en un servei al ciutadà”, ha assegurat Gimeno. “Volem saber que és el que vol la societat civil catalana de l'Administració de justícia i que la tingui com a seva. L'Administració de justícia no és millor ni pitjor que una altra institució catalana”, ha insistit.

El Consell General del Poder Judicial va nomenar ahir Gimeno, que substituirà en el càrrec Maria Eugènia Alegret, que també es presentava com a candidata a ser reelegida. Precisament l'Associació Professional de la Magistratura (APM), que recolza Alegret, ha anunciat que recorrerà l'elecció de Gimeno, actual president de la Secció Sisena de l'Audiència de Barcelona. “Últimament s'han recorregut molts nomenaments. I és normal que ho faci l'APM perquè és la seva candidata. Això sí, he de dir que la senyora Alegret ha fet una bona feina”, ha assenyalat Gimeno.