EL PES DEL SECTOR

El poder d'un gegant

La patronal AEQT aglutina 31 empreses que donen feina directa a 10.000 persones

Grues del port de Tarragona.

Grues del port de Tarragona.

2
Es llegeix en minuts
R. M.
TARRAGONA

Travessar Tarragona de nit per l'autopista AP-7 ofereix un espectacle visual únic. Alguns ho associen a un paisatge de ciència-ficció i, els més càndids, a una postal nadalenca. Milers de llums en fàbriques i torres, amb xemeneies que en alguns casos expulsen foc, i en altres, fum o vapor, s'estenen pel nord i pel sud de la capital i a les poblacions de Vila-seca i Constantí. Es tracta del focus industrial petroquímic més gran d'Espanya i un dels més importants del sud d'Europa.

Després de la crisi que va portar a tancar sis empreses l'any passat, l'Associació Empresarial Química de Tarragona acull 31 empreses, incloses les que estan ubicades a les poblacions de Flix (Ribera d'Ebre), Alcover (Alt Camp) i Tortosa (Baix Ebre). Entre totes elles ofereixen 10.000 llocs de treball directes que generen 630 milions d'euros anuals en salaris i 15 milions en impostos.

Aquestes empreses produeixen el 25% del total del sector a Espanya (21 milions de tones anuals) i la meitat de la producció química catalana. Asfaltos Españoles, Basf, Repsol, Clariant, Dow Chemical i Ercros són algunes de les més conegudes. El valor de la producció química a Tarragona representa el 0,75% del total de la producció mundial. D'aquesta zona, per exemple, surten el 44% dels plàstics que es fabriquen a Espanya.

Institucions implicades

Consolidar les instal·lacions productives existents i atraure noves inversions és un dels principals objectius recollits al Pacte per al Desenvolupament firmat el juliol de l'any passat per la patronal química i diferents institucions i ajuntaments. Entre els organismes que s'han sumat a la iniciativa hi ha les cambres de comerç de Reus i Tarragona, i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El propòsit no és només consolidar una activitat que consideren beneficiosa per a tot el territori, sinó també ampliar el Pacte de Progrés que van firmar el 1991. Aquest document especifica el compromís adquirit pels firmants de mantenir una«conducta responsable per a la millora continuada de la salut, la seguretat, el medi ambient i la comunicació amb la societat».

La memòria de l'AEQT del 2009 destaca el rècord aconseguit«en la disminució de la sinistralitat».En aquest sentit, assenyala que la freqüència dels accidents va disminuir sensiblement respecte a l'any anterior en un sector que ja presentava un dels millors índexs de seguretat.

Notícies relacionades

Un altre aspecte que ressalten en els protocols és la cura que presten a la preservació del medi ambient. Fins i tot el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, constata que la qualitat de l'aire a la zona que acull la petroquímica va ser«bona»durant l'avaluació portada a terme el 2009.

«No podem ser ingenus i excloure qualsevol possibilitat d'un accident, però sí que podem afirmar que la indústria química aplica les prevencions més estrictes»,destaca Ramon Fontboté, director general de l'AEQT.