Oci popular en hores baixes

Menys pólvora

Rasquera, un municipi de la Ribera d'Ebre, ha hagut de recórrer a l'enginy perquè la festa major no noti la crisi H El pressupost s'ha reduït de 70.000 a 50.000 euros

Que la festa no pari 8 Ball per a totes les edats en la revetlla popular de Rasquera, divendres passat a la nit.

Que la festa no pari 8 Ball per a totes les edats en la revetlla popular de Rasquera, divendres passat a la nit. / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS
RASQUERA

Alguns carrers engalanats pels veïns, tires de senyeres de balcó a balcó i un tènue murmuri, gairebé imperceptible, de parelles que agafades de bracet es dirigeixen cap al recinte de ball. És el mateix quadro que durant dècades ha pintat Rasquera (Ribera d'Ebre) en la galeria costumista de la seva festa major. Si hi ha coses intocables per a aquest poble de 960 habitants, aquesta n'és una. Si han obviat sobiranament el canvi de data del seu sant patró, sant Domènec, i continuen celebrant-lo el mateix dia que els seus avantpassats –encara que ara el calendari els assenyali una altra data–, tampoc pensen permetre que la crisi canviï les seves festes.

«Aquí no es nota la crisi, no», assegura Joan Moreso als seus 84 anys. Assegut just a primera fila de ball, les voltes que amb elegància dóna al seu bastó denoten la impaciència amb què espera que l'orquestra comenci a tocar. Sobre l'escenari afina els instruments l'orquestra Cimarrón, amb 40 anys de gira en el seu palmarès.«Aquesta és bona. A mi m'agraden totes, encara que abans ballàvem molt i ara ja gairebé no podem»,lamenta el Joan. De petitó, el seu pare el va voler inscriure per aprendre a tocar la bateria en l'orquestra del poble, la Bladé, però el professor li va dir que amb aquells llavis grans el seu instrument era el saxofon.«Quan ens va dir que costava 200 duros ho vam deixar córrer», recorda. Allò sí que era crisi.

Però encara que el Joan no la noti, de crisi n'hi ha. L'ajuntament ha retallat aquest any 20.000 euros del pressupost de festes majors per deixar-lo en 50.000 euros. Tot i això, se les ha empescat totes perquè els veïns no percebin la tisorada. O perquè no la percebin gaire.«¿Com?, doncs primer negociant aviat amb les orquestres, d'un any per l'altre, per aconseguir bons preus; a més a més, dues les tenim subvencionades per la Diputació de Tarragona», explica l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa (ERC).

Correfoc més curt

Això no és tot. El correfoc, un dels actes més aclamats, costarà aquest any 4.000 euros menys perquè hi haurà menys carretilles.«Abans es gastava molt», reconeix Pellissa. I el castell de focs artificials de l'últim dia durarà set minuts, dos o tres menys que abans, i així s'estalviaran 2.500 euros més. Finalment, han suprimit les «despeses protocol·làries», que és com en diuen del sopar de membres de l'ajuntament i parelles.

A més a més, hi ha un altre secret perquè les festes continuïn mantenint la seva esplendor habitual.«Tenim un impost revolucionari», fa broma l'alcalde. El cas és que tots els veïns més grans de 14 anys paguen 33 euros anuals per a les festes, amb una tarifa reduïda a 20 euros per als més grans de 65.«Ens han passat el rebut juntament amb la contribució, ara pel mes de juny, però és perfecte, perquè com ja ho tenim pagat, tots anem al ball i participem més en tots els actes», comenten Josep Maria Chortó i Anna Benaigues, un matrimoni de 40 llargs que salta a la pista de ball amb el popurri italià, la cinquena peça de la nit.

Notícies relacionades

Domingo Moreno i Rafel Bladé estan al càrrec de la venda de tiquets al costat de la barra, on s'incrementa la concurrència a ritme de txa-txa-txa. La caixa que es faci no servirà com a font de finançament dels actes festius.«L'ajuntament ens va cedir la barra a la Unió Esportiva Rasquera. A veure si així podem regenerar el club», explica el Domingo. Després de dos anys d'interrupció, l'equip de futbol va tornar a l'activitat la temporada passada amb 23 socis.«La caixa ens servirà per intentar pagar dos o tres jugadors de reforç, perquè tenim la plantilla molt curta aquest any», expliquen al mateix temps que venen cupons de combinats a 3,5 euros.

Mentrestant, Joan Moreso ha saltat a la pista per deixar-se portar per la melodia delMal de amoresi una morena de bon veure, la seva néta Marta. La nit arriba a la seva plena efervescència. A la porta, l'alcalde ha agafat el relleu darrere la taquilla. Només espera per si queda algun endarrerit que vulgui entrar. Per a qui no tingui pagada lacontribució, seran 10 euros l'entrada.