CULTURA

La RAE incorpora 'muslamen', 'grafiti' i 'abducir' al diccionari

L'Academia introdueix 3.000 canvis, entre ells, 408 noves paraules

Els acadèmics tenen molt avançat aprovar 'matrimonio homosexual'

2
Es llegeix en minuts
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

muslamenno és precisament el millor exemple dels gairebé 3.000 canvis introduïts recentment per la Real Academia Española (RAE) a la versió digital del seuDiccionario, però sí un dels més cridaners. El terme –«cuixes d'una persona, especialment les de dona»– evoca l'actor José Luis López Vázquez perseguint les sueques a finals dels 60, però fins ara els acadèmics no havien considerat la possibilitat de registrar-lo. «La seva incorporació resulta una mica rara, sí. És una paraula que fan servir poques persones, la majoria gent gran», explica el filòleg i periodista Alberto Gómez Font.

El coordinador general de la Fundéu, una institució dedicada a vetllar pel bon ús del castellà als mitjans de comunicació, rep l'actualització amb una alegria ben poc dissimulada: «És una notícia fantàstica per a tots els que ens interessem per la llengua».

La RAE ha posat al dia a internet la 22a edició delDiccionario de la lengua española per quarta vegada des de la seva aparició el 2001. L'Academia ha efectuat en aquesta revisió 2.996 modificacions –entre addicions, esmenes i supressions– que formaran part de la pròxima edició impresa del catàleg, prevista per al 2013. Els canvis, així com l'obra completa, es poden consultar a la web

www.rae.es.

EL DILEMA DE 'GRAFITI' / L'actualització inclou 408 articles nous. A més a més demuslamen, també destaquenabducir–que sèries de televisió comExpediente X han contribuït a divulgar–,

buñueliano –fruit de la inistència del cineasta i acadèmic José Luis Borau–,

antiespañol, ambientalista, cultureta, homófobo, oenegé igrafiti. En relació amb aquest últim terme, Gómez Font explica que «hi va haver molta discussió sobre si calia adoptargrafito o agafargrafiti com a singular, tot i que en italià és plural». Sí, els acadèmics es dediquen a discutir aquestes coses.

107 novetats més consisteixen en addicions de formes complexes

Notícies relacionades

–com aralibro electrónico, propiedad intelectual isistema tributario–. El gruix dels canvis, un total de 2.481, correspon a noves accepcions, esmenes i supressions. També cal destacar la revisió d'adulterio, definida fins ara com l'«ajuntament carnal voluntari entre una persona casada i una altra de diferent sexe que no sigui el seu cònjuge». La posada al dia suprimeix la precisió «de diferent sexe».

LA LLEI PER DAVANT / Pel que fa a possibles canvis en el futur, el secretari de la RAE, Darío Villanueva, va manifestar ahir que l'Academia ja té «molt avançada» la incorporació al diccionari de l'expressiómatrimonio homosexual.En una entrevista amb l'agència Efe, el filòleg va subratllar la necessitat de modificar el significat de l'entradamatrimonio per reflectir «aquesta realitat que la llei ha propiciat».

Temes:

Castellà