Les repercussions econòmiques

La prohibició torpedinarà un negoci en progressiu declivi

El sector demanarà compensacions milionàries si prospera la llei prohibicionista

L'impacte de la festa ha baixat i serà la Generalitat qui fixi les indemnitzacions

Partidaris i detractors dels toros, ahir, davant la Monumental.

Partidaris i detractors dels toros, ahir, davant la Monumental. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

Que deixin morir en pau les corrides de toros. Aquesta és una reclamació habitual d'alguns representants del sector que dóna a entendre que el volum econòmic que genera aquest espectacle a Catalunya ha viscut temps molt millors.

El principal afectat serà el propietari de la plaça de toros Monumental de Barcelona, l'única que avui encara programa corrides a Catalunya. Pedro Balañá ja va advertir, en una compareixença al Parlament, que si es prohibeixen els toros «actuaríem en conseqüència». L'empresari no ensenya les seves cartes, però Vicenç Royuela, professor d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB), calcula unes pèrdues d'entre 300 i 550 milions d'euros. És clar que es tracta d'un estudi apadrinat per la plataforma per a la promoció de la festa dels toros. El càlcul es fa avaluant el que es deixarà d'ingressar a taquilla, l'anomenat lucre cessant, durant els pròxims decennis, considerant un preu mitjà d'entrada de 40 euros. A això, hi ha afegit el valor patrimonial de l'immoble.

No obstant, fonts jurídiques consultades adverteixen que davant una llei només hi ha marge per a la reclamació si la mateixa norma estableix una compensació o el seu contingut té a veure amb expropiacions. La proposta parlamentària indica que és el Govern de la Generalitat l'encarregat de «determinar l'import de la compensació econòmica als titulars dels drets subjectius afectats».

Notícies relacionades

Els ramaders, que obtenen uns 36.000 euros per la venda dels sis toros de cada espectacle, deixaran de tenir la Monumental a la seva llista de clients. Però en el cas dels vuit ramaders de Catalunya, no es veuran afectats perquè el seu mercat és fonamentalment el dels correbous. Pedro Fumadó, ramader de les Terres de l'Ebre, afirma que per a ell la pèrdua pitjor és la moral ja que no subministra actualment toros a la Monumental. Un altre perjudicat serà el torero. Hauran de buscar altres places. Com la de Barcelona, pel que fa a aforament, n'hi ha vuit més de primera categoria.

MENYS ESPECTADORS / I respecte als espectadors, el descens és proporcional a la reducció del nombre de celebracions a Catalunya, que ja només representen el 3% de les corrides d'Espanya. «Barcelona ha perdut pes en el panorama nacional. Amb tot, serà una pèrdua de negoci i de treball neta», opina Eduardo Martín Peñato, director de la Mesa del Toro. Aquesta temporada va arrencar amb un terç de l'entrada de la Monumental. Només la presència de José Tomás ha omplert com mai. De fet Balañá ja reconeixia internament pèrdues el 2007, quan va cedir la gestió de la temporada taurina a l'empresa Casa Matilla. Bars i cafeteries del voltant de la plaça dupliquen la caixa quan hi ha corrida. I les empreses que gestionen els autobusos de turistes també es queixen de les pèrdues que tindran.