Els programes d¿actuació de l¿oenagé

MAITE CALVO, PROGRAMA D'ALIMENTS: "Em posa malalta veure el menjar que es llença"

Maite Calvo carrega un cartró de llet a la moto de la seva amiga Susi.

Maite Calvo carrega un cartró de llet a la moto de la seva amiga Susi. / EDWIN WINKELS

1
Es llegeix en minuts
E. W.

Bastants cartrons de llet, uns quants paquets de galetes, una ampolla d'oli d'oliva, dos pots de mongetes, quatre de cacau...«La llet em serveix per a tot el mes»,diu Maite Calvo, veïna de l'Hospitalet de Llobregat, al recollir el seu lot d'ajuda alimentària de la Creu Roja. Es queda sorpresa per la generosa quantitat que li toca aquest mes, fins al punt que necessita tres viatges en la moto de la seva amiga Susi per portar el menjar a casa.

Notícies relacionades

No, no li fa vergonya haver de recórrer a aquest tipus d'ajuda:«Tot ho faig pels meus nens, perquè no passin gana». Amb tres fills propis i un nebot al seu càrrec, Maite manté una família nombrosa:«Només treballo jo; a més, cobro 830 euros al mes i en el lloguer del pis ja se'm van 615». Va ser derivada per l'assistenta social a la Creu Roja, igual que les altres 1.141 famílies que han anat aquest any a aquesta dependència, que cobreix tres barris. Al llarg de tot el 2009 n'hi va haver 1.200, i el nombre segueix creixent.«¿Perfil d'usuari? No n'hi ha. Vénen tot tipus de famílies», diu Gemma Carrasco, tècnica de l'oenagé. Els aliments procedeixen d'excedents de la Unió Europea.

I d'excedents n'hi ha per totes bandes, assegura Calvo, encarregada de neteja en un geriàtric:«A la residència hi sobra menjar i, amb permís de la direcció, em puc emportar garrons, lluç i pollastre a casa. Em poso malalta quan veig tot el que es llença».