El càlcul econòmic

L'apagada de Girona ja ha suposat pèrdues de més de 100 milions

10.000 clients de quatre comarques es llevaran avui sense llum per cinquena jornada consecutiva

La Cambra de Comerç diu que 22.000 empreses han estat una mitjana de tres dies sense subministrament

Una dona i el seu fill sopen a la llum de les espelmes i una llanterna a Sant Esteve de Guialbes, nucli de Vilademuls (Pla de l’Estany).

Una dona i el seu fill sopen a la llum de les espelmes i una llanterna a Sant Esteve de Guialbes, nucli de Vilademuls (Pla de l’Estany). / CLICK ART FOTO / JORDI RIBOT

4
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / BARCELONA
FERRAN COSCULLUELA / GIRONA

L’apagada de Girona té múltiples cares. Als ciutadans sense subministrament elèctric des de fa quatre dies (avui compliran el cinquè) s’hi han de sumar les conseqüències que té per al teixit econòmic de la demarcació. La Cambra de Comerç es va atrevir ahir a fer una primera estimació econòmica mentre els ulls seguien clavats en Endesa i en les tasques per tornar a la normalitat milers d’usuaris. La companyia i Interior van tornar a xocar en la forma de resoldre la crisi.

Una altra discrepància, en aquest cas conceptual, que es va viure ahir entre les parts va ser la manera de calcular el nombre d’afectats. Si les quatre comarques catalanes s’havien despertat encara amb 20.000 clients sense llum segons les estimacions de la companyia elèctrica, la direcció general de Protecció Civil va parlar de 60.000 persones, és a dir, tota la població censada als 33 municipis del Gironès, la Selva, l’Alt i Baix Empordà i el Maresme amb problemes de fluid elèctric. Ahir a les 19.00 hores Endesa va rebaixar a la meitat el volum d’afectats.

120.000 TREBALLADORS INACTIUS / Mentre els cossos d’emergència feien el seu particular seguiment porta a porta per conèixer la situació sobretot a les urbanitzacions, a la capital els responsables de la Cambra de Comerç de la demarcació advertien que les pèrdues ocasionades per l’apagada encara són incalculables, però que superaran «sobradament» els 100 milions d’euros.

El president de l’entitat, Domè-nec Espadalé, va advertir que encara és molt aviat per fer-ne una valoració definitiva, ja que moltes empreses encara continuen sense electricitat i altres companyies encara estan fent inventari dels danys. No obstant, algunes de les dades recollides fins ara són esgarrifoses: més de 22.000 empreses han estat sense subministrament elèctric una mitjana de tres dies, i més de 120.000 treballadors han quedat inactius, cosa que suposa una pèrdua d’hores treballades que supera els cinc milions.

La Cambra de Comerç va demanar als empresaris afectats que presentin reclamacions directament davant les companyies. «I si aquestes queixes no donen el resultat esperat, llavors ens plantejarem quin camí hem de seguir», va advertir Espadalé. L’entitat va alertar sobre els danys causats en la indústria i en el sector turístic, ja que la fallada elèctrica ha deixat els hotels de Girona «fora d’internet i de les reserves a través de la xarxa» quan falta menys d’un mes per a Setmana Santa.

TORRES ELÈCTRIQUES FEBLES / L’entitat empresarial va reclamar que s’impulsi la construcció de la línia de molt alta tensió (MAT), perquè considera que enfortirà l’entramat elèctric de Girona. «No solament perquè tindrem més punts d’alimentació, sinó perquè la MAT inclou la construcció de quatre noves subestacions que milloraran la distribució d’electricitat», va explicar Domènec Espadalé.

Els responsables de la Cambra de Comerç també van sol·licitar un canvi en la legislació que regula el disseny de les torres elèctriques perquè consideren que s’ha demostrat que la normativa actual no ofereix prou garanties de seguretat. Un total de 33 suports de traçats d’alta i mitjana tensió van quedar literalment destrossats com a conseqüència de la neu i el gel acumulats a les estructures d’acer.

El conseller d’Interior, Joan Saura, que va visitar Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà), es va referir a l’estat «lamentable» en què han quedat les instal·lacions d’Endesa. Va atribuir al mal estat en què precisament està aquesta part de la xarxa per censurar la companyia. Saura va criticar les afirmacions del dia anterior dels directius de l’operadora elèctrica quan van mantenir que la línia de molt alta tensió (MAT) hauria evitat el que ha passat i va opinar que no era així. «La MAT només és una petita part», va defensar per tot seguit queixar-se de la «indefinició» i les «ambigüitats» d’Endesa per aclarir el calendari de retorn a la normalitat.

NOUS INTOXICATS / La veritat és que des que els esdeveniments han anat trencant d’un en un els horaris i les dates de recuperació del subministrament, Endesa ha aixecat la bandera de la prudència per no revelar quan aspira a restablir el servei elèctric. No obstant, el director d’Endesa Redes, José Luis Marín, es va atrevir a pronosticar que la «pràctica majoria» dels 10.000 abonats que ahir a la nit seguien a les fosques recuperarien el subministrament aquest cap de setmana i que la resta ho faran «al llarg de la setmana que ve».

Notícies relacionades

Des que es va produir l’apagada fins ahir s’han registrat 140 casos d’intoxicacions per inhalació de gasos tòxics procedents de brasers i generadors elèctrics a les comarques de Girona. Durant les últimes 24 hores, els afectats han estat 35, encara que cap ha hagut de ser hospitalitzat, ja que mostraven símptomes lleus.

De les tres persones que estaven ingressades a l’Hospital de Palamós, dues van ser donades d’alta ahir, mentre que la tercera seguirà ingressada amb pronòstic reservat. Des de dilluns, 14 persones han entrat a la cambra hiperbàrica de l’Hospital de Palamós. Les autoritats sanitàries van avisar que han augmentat els accidentats per caigudes i relliscades a causa del gel, i per això novament van recomanar extremar les mesures de precaució.