L'esbojarrada maquinació d'un criminal

Brito va planejar una fuga delirant de Brians que incloïa franctiradors

Un escorcoll a la presó va trobar els papers en què tenia esbossada la fugida

Experts en seguretat afirmen que el projecte era «quasi impossible de realitzar»

Manuel Brito.

Manuel Brito. / ARXIU / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
A. BAQUERO / J. G. ALBALAT
BARCELONA

El 2001, juntament amb el seu camarada Javier Picatoste, Manuel Brito va executar amb èxit un complex pla de fuga que va desembocar en una fugida criminal en què un agent dels Mossos d’Esquadra va quedar paraplègic després de resultar ferit de bala a la columna vertebral, un noi va morir tirotejat i una dona va ser violada. Ara, vuit anys després, a Brito se li ha descobert un nou pla d’evasió, en aquesta ocasió per escapar de la presó de Brians 2, on compleix condemna, segons van explicar ahir a aquest diari fonts penitenciàries.

En un escorcoll a la presó, uns funcionaris li van trobar a sobre uns papers on havia consignat de forma detallada la manera com pensava escapar-se d’aquesta presó, situada a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat).

El pla de Brito, digne d’una pel·lícula d’acció, constava de dues fases. A la primera, un o diversos franctiradors haurien d’apostar-se a les teulades d’algun dels edificis del polígon industrial situat a la vora de Brians 2. Des d’allà començarien a disparar cap al Carrer Major de la presó, com es coneix l’artèria principal que comunica tots els mòduls del presidi. L’objectiu seria que aquesta artèria del centre quedés deserta.

MOTÍ PER DESVIAR L’ATENCIÓ / Mentrestant, en un dels mòduls, Brito havia d’organitzar un motí de presos per generar el caos a la presó. La intenció del criminal era aprofitar el desordre per poder-se dirigir al Carrer Major, córrer cap a un dels murs i saltar-lo.

Però el seu pla no acabava aquí. En els papers que se li han incautat es descobreix que Brito, una vegada fora dels murs de la presó, pretenia passar almenys un mes ocult en unzulo. Fins i tot havia preparat una llista amb el menjar necessari, queviures que pretenia anar desviant del menjador de la presó.

MENT FABULADORA / Fonts de la Conselleria de Justícia de la Generalitat van confirmar ahir que Brito tenia en el seu poder «alguns dibuixos» i van destacar que les últimes setmanes se li havien detectat «moviments estranys». No obstant, aquestes fonts van evitar parlar de fuga avortada i es van limitar a destacar la «capacitat fabuladora i l’actitud altament conflictiva» del reclús. «Té molt temps lliure per pensar i fabular», van dir.

Brito ha estat posat en règim tancat, és a dir, té els moviments restringits dins de la presó. És el conegut com a primer grau, ja que el segon és el règim de vida habitual dels presos i el tercer és aquell en què els reclusos poden sortir de forma regular al carrer.

Fonts de la conselleria no van voler confirmar que el seu pas a aquest règim més dur hagi estat com a càstig pel pla de fuga, encara que sí que van precisar que el primer grau s’aplica a «aquells reclusos que han protagonitzat algun incident a la presó o que tenen una conducta inadaptada».

Experts consultats per aquest diari van assegurar que el pla sembla molt difícil d’executar –alguns el

van titllar de «quasi irrealitzable–,

Notícies relacionades

ja que obliga a la participació coordinada de diverses persones des de l’exterior i requereix que algunes d’elles siguin experts tiradors. I ni els experts tiradors ni els rifles de precisió a llarga distància són fàcils de trobar.

Brito va ser condemnat pels delictes comesos durant la fuga del 2001 a 76 anys de presó, una pena dictada per l’Audiència de Barcelona i ratificada el 2007 pel Tribunal Suprem. No obstant, per llei ningú pot estar reclòs a la presó més de 25 anys.