OBRES PENDENTS DES DE FA MÉS D'UN ANY

El Govern vol ara agilitzar la neteja del pantà de Flix

La ministra Elena Espinosa anuncia que s'actuarà «amb decisió»

La ministra Elena Espinosa.

La ministra Elena Espinosa.

1
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

El Govern vol lligar tots els caps perquè la neteja del pantà de Flix no es torni políticament en contra seu. El retard de més d’un any a l’inici de les obres per retirar el fang contaminat comporta nombroses dificultats i el perill de contaminar les aigües de l’Ebre. Per aquest motiu, en els últims mesos s’han portat a terme diferents canvis en el projecte inicial de neteja.

«Es tracta d’una obra molt complexa», va admetre la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, quan dimarts passat va respondre al Senat a la pregunta pel retard de les obres que va formular Pere Muñoz, senador d’Entesa Catalana de Progrés. «Però les obres ja estan contractades i adjudicades per un import de 133 milions d’euros», va afegir.

Una vegada salvats els inconvenients tècnics, l’inici de les obres s’agilitzarà «amb decisió», va dir la ministra, encara que no va donar dates. També va confirmar que un dels motius del retard ha estat els treballs per assegurar el proveïment d’aigua al municipi de Flix.

De fet, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), una de les empreses que executaran el projecte, ja va iniciar abans de l’estiu els preparatius per fer el mur d’aïllament dels residus.

Notícies relacionades

INVERSIONS / L’obra adjudicada inclou un pla d’emergència per evitar les conseqüències d’una possible contaminació de l’Ebre. Existeix un pla d’inversions de 50 milions d’euros mitjançant el qual es garantirà el proveïment d’aigua a 71 municipis de la zona.

L’alerta per la contaminació de l’embassament de Flix es va disparar el 2004 arran d’un abocament contaminant i el posterior coneixement d’un informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que alertava de la situació. Tot i així, la ministra Espinosa ha recordat que el problema es remunta a l’inici de l’activitat de la fàbrica Electroquímica, propietat actual d’Ercros, l’any 1900.