MONUMENTS

El Big Ben fa 150 anys erigit en emblema britànic

El rellotge de Londres, escollit l'obra més representativa del Regne Unit

L'aniversari permet al Parlament relegar per un dia l'escàndol de les despeses abusives

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Malgrat viure moments amargs per l'escàndol de les despeses abusives d'alguns diputats, el Parlament britànic té aquest cap de setmana una cosa per celebrar. El Big Ben, el rellotge més famós del món, símbol del Regne Unit i de Londres, fa avui 150 anys. El bong-bong de la seva gran campana és una referència per al país. Amb ell acomiaden l'any els britànics, amb ell segueix iniciant la BBC els informatius de ràdio de les sis de la tarda i la mitjanit. El repic arriba a les tropes a l'Afganistan o als expatriats a qualsevol lloc del planeta. També anuncia, quan el so canvia a un respectuós tocar a morts, la mort del monarca.

Encara que va ser reduït a silenci en la primera guerra mundial per evitar l'atac dels zepelins enemics, durant la segona es va estar impertorbable, donant les hores i tranquil.litzant els ciutadans aterrits pels bombardejos de la Luftwaffe, l'aviació nazi. No és estrany que, en una enquesta recent, l'estimat rellotge fos escollit el monument nacional més emblemàtic per als bri-

tànics, malgrat que molts es confonen a l'anomenar-lo.

Autòctons i turistes creuen que la torre de 96 metres al final de l'extrem nord del pont de Westminster és el Big Ben. En realitat, la construcció d'estil gòtic victorià és la Torre del Rellotge del palau de Westminster. El Big Ben és la gran campana --13,8 tones de bronze i estany-- que forma part del rellotge al qual dóna nom, amb quatre de més petites. Aquestes toquen els quarts, amb la músicaWestminster chimes,basada enEl Messiesde Händel. El so de la gran, al tocar les hores, arriba als 118 decibels, una intensitat similar a la d'un avió a l'enlairar-se. Segons algunes versions, el nom de Big Ben es deu a un boxejador de pesos pesants, Ben Caunt, però altres l'atribueixen al parlamentari Sir Benjamin Hall, que la va encarregar.

ASSECADORS CONTRA EL GEL

Notícies relacionades

El conjunt va ser erigit amb la reconstrucció del Parlament, destruït per un incendi el 1834. Un advocat i l'astrònom real van dissenyar el rellotge, amb un mecanisme revolucionari que encara funciona. El mal temps, les aus despistades i algun problema tècnic l'han aturat diverses vegades. Un Cap d'Any es va haver de fondre amb assecadors de cabells el gel del martell de la campana, perquè pogués acomiadar l'any a temps.

El Big Ben va quedar immortalitzada en pel.lícules comLos 39 escalones, Peter PaniHarry Potter i l'Orde del Fènix.Ha estat també objectiu terrorista, per als republicans irlandesos en el passat o Al-Qaida ara. És el preu de la fama, que el Big Ben porta amb el pols inalterable.