NOVA TÈCNICA CONSTRUCTIVA PER ALLEUJAR EL COL.LAPSE ESCOLAR

Educació assaja amb èxit un nou tipus de col.legi edificat en 2 mesos

L'escola Pep Ventura de l'Hospitalet guanya 11 aules per atendre l'allau d'acabats d'arribar

Imatges de l’exterior i de les aules de les noves instal.lacions del CEIP Pep Ventura de l’Hospitalet de Llobregat, construïdes amb mòduls prefabricats.

Imatges de l’exterior i de les aules de les noves instal.lacions del CEIP Pep Ventura de l’Hospitalet de Llobregat, construïdes amb mòduls prefabricats.

4
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA
BARCELONA

Els mals que comporta la inesperada arribada d'alumnes als centres escolars de la xarxa pública que estan plens a vessar obtenen un ràpid alleujament quan compten amb espai disponible per ubicar un nou edifici que convisqui amb l'existent. El CEIP Pep Ventura de l'Hospitalet de Llobregat n'és una viva mostra. A finals del mes d'abril es va redactar un projecte d'ampliació que doblava la seva capacitat; a primers del mes de juliol es van iniciar les obres de fonamentació, i el 15 de setembre l'alumnat va ocupar les noves estances. La Conselleria d'Educació aconseguia, per primera vegada, aixecar un edifici escolar en poc més de dos mesos.

SISTEMA DESMUNTABLE

Altres poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona, com Santa Coloma de Gramenet, on la sobreocupació de les aules ha agreujat en les últimes setmanes el malestar del professorat, aspiren ara a beneficiar-se d'aquest sistema constructiu a base de mò- duls que s'acoblen per convertir-se en un edifici estable i que, si la situació ho requereix, és desmuntable.

L'escola Pep Ventura, situada al barri de Collblanc-la Torrassa, en una de les zones on es concentra una quantitat més alta d'immigrants estrangers, disposa d'una nova línia (nou classes addicionals ) des que va començar el curs. Dels 230 alumnes, atesos per 18 mestres, que van finalitzar les classes al mes de juny, ha passat a comptar amb 365 nens a càrrec de 30 docents. Però la xifra de matriculats augmenta cada dia. Més de la meitat de les famílies procedeixen de l'estranger, preferentment de Llatinoamèrica.

La clau per entendre aquest miracle constructiu, que els ha dotat d'11 noves aules que ocupen gairebé 1.000 metres quadrats i estan distribuïdes en tres plantes amb ascensor, a més a més d'un gimnàs d'estrena, consisteix en el pati de 7.500 metres quadrats del qual disposaven. Una escola veïna, el CEIP Màrius Torres, per exemple, ha hagut de basar en canvi la seva ampliació en l'enderrocament de l'edifici existent per poder construir-ne un de nou al seu lloc i, mentrestant, recórrer als habituals barracons.

La directora del Pep Ventura, Montserrat Sancho, només veu avantatges en aquestes noves instal.lacions. "Les aules són àmplies, tenen molta llum, vénen equipades amb un sistema de ventilació innovador que renova l'aire periòdicament i un d'aïllament de la temperatura exterior", va explicar abans que una visita d'aquest diari al flamant edifici permetés corroborar les seves paraules. Té un sol dubte, el mateix que potser frenarà Educació abans de formalitzar nous encàrrecs: ¿com envellirà?

COMANDES INDUSTRIALITZADES

La conselleria va començar fa uns quants anys a fer comandes de construccions industrialitzades amb garanties de qualitat per escurçar els temps d'edificació, però fins ara l'empresa subministradora no havia reduït mai els terminis fins a l'extrem d'invertir menys de cinc mesos entre el desenvolupament i l'execució del projecte.

De fet, els responsables de l'ampliació del CEIP Pep Ventura, l'empresa asturiana Imasa-Modultec, va ser guardonada el 2007 pel Col·legi d'Aparelladors de Catalunya per l'innovador sistema usat per aixecar els 3.000 metres quadrats edificats del CEIP Garigot, de Castelldefels, on s'han utilitzat idèntiques tècniques constructives.

Begoña López Ferrer, directora de contractació de Modultec, assegura que aquest tipus de construccions gaudeixen de les mateixes garanties que les convencionals i que no envelleixen pitjor que elles. Confessa que ara mateix no tenen més comandes de la Generalitat i que, encara que la producció de la seva empresa és limitada, són capaços d'atendre fins a una vintena d'encàrrecs anuals.

Sancho, la directora del Pep Ventura, relata amb sorpresa com les aules van arribar a cavall de camions tràiler que van requerir l'adopció de talls i mesures excepcionals de trànsit. I com, a finals de juliol, quan se'n va anar de vacances, no donava crèdit a la promesa que, al tornar els nens a les aules, les obres haurien acabat. Tampoc oblida les gestions desesperades d'última hora per poder contractar una empresa que, en qüestió d'hores, portés a terme una "neteja d'impacte" de les instal·lacions i es fes càrrec de la mudança, de moure el nou i el vell mobiliari d'una banda a l'altra del centre.

Notícies relacionades

EL COST DE L'OBRA Educació assenyala que ha invertit 1,8 milions d'euros en les obres. Erigir una escola d'una línia (nou aules) pel procediment tradicional costa 4 milions i 25 mesos, dels quals 18 s'inverteixen en el procés constructiu. Aparentment tot són, doncs, avantatges.

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, va anunciar dies enrere que tres centres públics de la població disposarien, al començament del curs vinent, d'una ampliació com la portada a terme al CEIP Pep Ventura de l'Hospitalet. No obstant, un portaveu d'Educació va afirmar ahir no tenir constància que s'hagi arribat a un compromís d'aquestes característiques.