l'adn de la setmana // PERE Puigdomènech
Budells
Hi ha un interès creixent pels nostres budells. La recerca sobre com es forma i es manté la seva paret és intensa. Ens hauria de permetre saber com funciona un fenomen essencial per a la nostra vida com és el de transportar cap a l'interior del nostre cos allò que hem menjat i digerit i també prevenir i curar un dels tumors més freqüents, el de còlon. D'altra banda, l'interior de l'intestí ens el mirem amb una certa repugnància, però ha esdevingut un món fascinant per a la ciència.
Una manera simplificada d'entendre els animals és la de considerar-los com un tub capaç d'assimilar aliments. Al seu voltant hi ha uns accessoris (la resta del cos) que s'encarreguen d'omplir-lo per un extrem que anomenen la boca. Des dels animals més primitius fins a nosaltres l'esquema és el mateix. Emplenar l'estómac, una regió ampliada del tub, i reproduir-nos són les nostres dues funcions biològiques essencials. Les parets de l'intestí tenen una funció delicada que és digerir els aliments i transferir-los cap a l'interior del cos. Com la nostra pell, la paret del budell està contínuament renovant-se i en contacte amb els productes que ingerim. Per això mateix és un punt molt exposat i que de vegades dóna lloc a un tumor. Els tumors de còlon detectats a temps es tracten cada cop amb més èxit.
A l'interior de l'intestí hi viuen grans colònies de bacteris que ens ajuden a digerir els aliments i eviten que n'hi visquin d'altres que podrien ser perillosos. Al voltant de dos quilos del nostre pes són bacteris que viuen al nostre budell. Sabem que les poblacions de bacteris s'estableixen quan naixem i són molt estables. Quan mengem alguna cosa en mal estat, hi entra un bacteri estrany que pot competir amb els altres i tenim una infecció intestinal. ¿Com sabem quins bacteris són els que viuen amb nosaltres? La resposta, òbviament, està en l'ADN. Es fan servir les noves tècniques d'anàlisi massiva d'ADN per saber quins bacteris viuen al nostre budell i com canvien amb l'edat i l'alimentació. I això és important per entendre com assimilem el menjar cadascú de nosaltres. La resposta està en l'ADN del món fosc de l'interior del budell.
- Marta Pascal: "Em van prendre tant el pèl que ara el porto curt"
- Desallotjats els últims inquilins de les Cases Barates
- Conflicte en potència La ronda de Sant Antoni reneix com a ‘camp de futbol’ i molesta part del veïnat
- Explicació científica ¿Per què l’incendi de França està sent tan ràpid i devastador? Cinc claus per entendre un foc colossal
- Entre Narbona i Carcassona Una dona morta i 11.000 hectàrees cremades en un incendi sense control al sud de França
- Apple esquivarà les taxes invertint més als EUA
- L’incendi al sud de França avança sense control i ja ha calcinat 16.000 hectàrees
- Els bombers han pogut estabilitzar el foc de Tarifa
- Harvard demostra l’eficàcia del liti per tractar l’Alzheimer
- La implosió del Titan va ser causada per una cadena de negligències