ANÀLISI DE LA PRIMERA JORNADA

Debut amb arribades abans d'hora i ocupació acceptable

Els combois del tren veloç van viatjar amb una mitjana del 40% de places lliures

Un grup de jubilats contemplen el pas d’un AVE a l’altura de Bellvitge, ahir.

Un grup de jubilats contemplen el pas d’un AVE a l’altura de Bellvitge, ahir. / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / CRISTINA BUESA
MADRID / BARCELONA

L'estrena de l'AVE no hauria pogut ser millor. Gairebé tots els trens van arribar abans d'hora amb una ocupació acceptable --el 60%-- per ser el primer dia i un repertori d'elogis a la comoditat i el bon servei recollits entre la majoria dels primers passatgers. El nerviosisme i l'emoció propis de l'inici d'un servei tan esperat van donar pas aviat a la constatació que tot funcionaria bé. Com ja és norma en totes les noves línies de l'AVE, Renfe s'havia curat en salut al fixar els horaris oficials.

Els trens viatgen amb un marge d'uns 10 minuts que evita els endarreriments encara que es produeixin incidències de caràcter menor. Per exemple, el tren que va sortir de Madrid a les vuit del matí es va parar quatre minuts al cap de poc de sortir per un problema amb la senyalització i no va aconseguir arribar als 300 quilòmetres per hora fins a mitja hora després de sortir. Tot i els mals auguris, va arribar a Sants amb un minut d'avançament.

Els combois més matiners, que van sortir a les sis del matí de les dues capitals, van arribar amb vuit i sis minuts d'antelació, respectivament. Aquesta va ser la tònica del dia i així Renfe es va poder vanagloriar a mitja tarda que la puntualitat havia estat del 100%. Aquesta tàctica d'arribar abans d'hora, molt utilitzada per les companyies aèries de baix cost, es va desplegar en els recorreguts directes i en els que s'aturaven al Camp de Tarragona, Lleida, Saragossa, Calataiud i Guadalajara.

ELS DIRECTES, A MITGES

El grau d'ocupació es podria considerar baix si no fos perquè la majoria dels passatgers sempre triguen uns dies a provar els nous sistemes de comunicació. Renfe va anunciar que al final del dia havia transportat uns 12.000 passatgers per a un total de 20.100 places ofertes. Els trens amb parades van ser els més sol.licitats, mentre que en els directes l'ocupació no va arribar al 50%. Això també tindria la seva lògica, ja que les parades s'efectuen en ciutats on ja existia l'alta velocitat i per tant es tracta de rutes consolidades, mentre que Barcelona s'estrenava del tot en aquest servei.

Una ullada al passatge que va inaugurar ahir la línia Barcelona- Madrid a bord dels 34 trens permetia comprovar que majoritàriament es tractava de gent que es desplaçava per motius laborals. Molts van aprofitar el trajecte per treballar amb un portàtil o fer gestions amb el mòbil, que manté la cobertura en gairebé tot el viatge.

Notícies relacionades

RESTAURACIÓ LENTA

En algun desplaçament, com el que va sortir a les 15.30 hores d'Atocha, hi va haver queixes dels usuaris perquè el menjar es va servir amb retard. A l'arribar a destí, la megafonia es va disculpar "per les molèsties i contratemps". Però és únicament qüestió de rodatge.