FÒRUM DE COOPERACIÓ ÀSIA-PACÍFIC

Els líders de l'APEC firmen la 'Declaració de Sydney' sobre canvi climàtic

2
Es llegeix en minuts
EFE / SYDNEY

Els líders del Fòrum de Cooperació Econòmica d'Àsia-Pacífic (APEC) han firmat avui la Declaració de Sydney sobre el canvi climàtic, segons ha anunciat el primer ministre australià i amfitrió de la cimera, John Howard.

El document, el contingut del qual ha estat difós després de l'anunci, es presenta com "una important pedra angular per aconseguir un acord internacional sobre canvi climàtic". La Declaració de Sydney es converteix en el primer pacte amb la firma dels Estats Units i de la Xina que recull un compromís sobre el canvi climàtic, ha destacat Howard.

Unanimitat

El text compta amb la rúbrica de les 21 economies de l'APEC, que han aprovat el text per unanimitat, ha manifestat John Howard, en una compareixença davant els mitjans de comunicació des de la Casa de l'Òpera, poc després de finalitzar la primera jornada de la Cimera de Líders.

La "declaració reconeix la necessitat d'acordar objectius d'ambició a llarg termini per reduir les emissions globals de gasos contaminants perquè guiïn un acord efectiu després del 2012 sobre canvi climàtic". Indica que és vital que "totes les nacions contribueixin a aconseguir aquest objectiu, segons les seves capacitats i circumstàncies nacionals".

L'acord contempla l'adopció d'"objectius regionals per reduir la intensitat energètica i augmentar la superfície boscosa amb polítiques que recolzin el creixement econòmic mitjançant la reducció d'emissions de gasos contaminants". "Noves tecnologies, i en particular recursos i producció amb emissions baixes o nul·les, seran crucials per aconseguir una reducció d'emissions real", diu el document.

Firma de Bush

Howard ha manifestat que la resolució afegirà ímpetu a la lluita contra el canvi climàtic, i prova que l'APEC està viva i que el sistema del consens funciona. La declaració apunta que el marc per prosseguir el debat és la Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic, que se celebrarà a l'illa indonèsia de Bali al desembre vinent.

Notícies relacionades

L'acord ha estat firmat avui en la inauguració de la XV Cimera de l'APEC, que compta amb la rúbrica del president dels Estats Units, George W. Bush, que aquesta tarda torna a Washington, on s'ha d'ocupar d'un informe sobre la intervenció armada a l'Iraq, i no podrà assistir a la clausura, demà.

L'APEC integra Austràlia, Brunei, Canadà, Xile, Xina, Xina, Corea del Sud, Estats Units, Filipines, Hong Kong, Indonèsia, Japó, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea, Perú, Rússia, Singapur, Tailàndia, Taiwan i Vietnam.

Temes:

Sydney