CIÈNCIA

Un estrany virus és darrere de la mort de milions d'abelles

El microorganisme, descobert a Israel el 2004, actua en els insectes debilitats

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

La desaparició massiva d'abelles en ruscos dels EUA i possiblement d'altres països del món està vinculada a un virus conegut amb les sigles IAPV (israeli acute paralysis virus),segons afirma una investigació nord-americana que es publica avui a la revistaScience.Els autors del treball descarten com a origen de la rara malaltia l'acció d'un àcar o d'un fong, com s'ha suggerit sovint, però al mateix temps creuen que els estralls causats per l'IAPV han comptat possiblement amb la col.laboració de factors ambientals.

La síndrome del despoblament dels ruscos, en anglès CCD (Colony Collapse Disorder), es va detectar per primera vegada als EUA el 1996, encara que fins al 2003 no va tenir caràcter d'epizoòtia greu, amb nombrosos casos documentats a Espanya i altres països europeus (Alemanya, Itàlia, Portugal, Bèlgica, Polònia, Holanda, Grècia). Als ruscos afectats pel CCD les abelles adultes desapareixen i deixen la mel i el pol.len recol.lectat, però pràcticament mai s'hi detecten insectes morts perquè moren al camp, lluny de la seva colònia.

Els investigadors van seqüenciar genèticament els intestins d'abelles sanes i malaltes per buscar-hi diferències --microorganismes com bacteris, virus i fongs-- que expliquessin la síndrome. Les mostres es van prendre en diverses regions continentals dels EUA, encara que també es van comparar amb abelles sanes i gelea reial procedents de Hawaii, Austràlia i la Xina.

El resultat principal va ser la troballa als ruscos malalts d'una variant de l'IAPV, un patogen que va ser identificat per primera vegada a Israel el 2004. "Podria ser la causa potencial del CCD", va explicar ahir prudentment un dels autors del treball, Ian Lipkin, de la Universitat de Columbia, a Nova York. No s'ha provat que hi hagi una relació causal entre l'agent infecciós i el CCD, diu l'article deScience,però l'IAPV va ser l'únic microorganisme present en pràcticament totes les mostres procedents de ruscos afectats.

MALALTES, PERÒ SENSE COL.LAPSE

El següent objectiu, va prosseguir

Notícies relacionades

Lipkin, serà determinar si el virus és l'única causa del fenomen o si hi estan implicats altres factors --com una toxina, l'abús d'insecticides químics, paràsits, una nutrició escassa o la sequera-- que contribuirien a debilitar les abelles. Jeffery Pettis, entomòleg del Ministeri d'Agricultura dels EUA i coautor de l'estudi, es va pronunciar en el mateix sentit: "Aquesta investigació proporciona una pista excel.lent, però és poc probable que l'IAPV sigui l'única causa del CCD". Per exemple, anàlisis genòmiques d'abelles sanes importades d'Austràlia van detectar el virus, però els seus ruscos no desenvolupaven el CCD. Una de les possibles causes és que les abelles d'Austràlia no estan infectades per la varroa, un paràsit que és habitual en els ruscos americans i europeus i que debilita el sistema immunitari.

Els científics també han descartat, perquè consideren que són "molt poc probables", diverses hipòtesis estrambòtiques que han estat suggerides durant els últims mesos, com les radiacions emeses per les ones de telefonia mòbil --que suposadament desorientarien els insectes-- i la implantació de cultius transgènics.

Temes:

Animals Abelles