RELIGIÓ BUDISTA

Unes cent persones preguen per la visita del Dalai-lama

L'acte, organitzat per la Casa del Tibet, va tenir lloc davant de la Sagrada Família

El rés va coincidir amb l'entrada en vigor del veto xinès a les reencarnacions

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / BARCELONA

Els visitants de la Sagrada Família van tenir ahir al migdia un plus. Davant del temple catòlic s'hi va celebrar una cerimònia budista organitzada per la Fundació Casa del Tibet de Barcelona per desitjar una bona arribada i estada a la capital catalana a Tenzin Gyatso, 14è Dalai-lama i premi Nobel de la pau, que trepitjarà la ciutat el dia 9 després de 10 anys sense fer-ho i dues cancel.lacions pel mig. Va congregar un centenar de seguidors en una jornada que va coincidir amb l'entrada en vigor de la prohibició de la Xina de noves reencarnacions de Buda per evitar la successió del líder espiritual.

La causa tibetana va tornar a demostrar que no està exempta d'obstacles. Un més d'aquests va ser l'ab-

sència dels set monjos que havien d'oficiar la cerimònia amb el director de la fundació, Thubten Wangchen, i que, procedents de l'Índia, seguien ahir al país asiàtic resolent problemes diplomàtics per poder volar a Barcelona. Ho faran demà.

FOTO AMB JOAN PAU II

Poc abans de la cerimònia, que va tenir lloc davant una foto del Dalai-lama amb el papa Joan Pau II per simbolitzar que no importa la creença que es professi, el director de la Casa del Tibet va criticar el decret del departament d'afers religiosos xinès que ahir mateix va entrar en vigor: el que prohibeix les noves reencarnacions de Buda, personificat en l'actualitat en el Dalai-lama. En concret, la singular directiva diu: "L'anomenat Buda vivent reencarnat és il.legal i invàlid sense l'aprovació governamental".

Notícies relacionades

Una premissa que "sona a broma", segons Wangchen. "¿Com pot ser que un país ateu que no creu ni en Buda, ni en Déu, ni en Al.là pugui regular les reencarnacions?", es va preguntar, i va afegir: "Els tibetans seguirem la nostra tradició".

També va servir la jornada per recordar els actes que té previst el Dalai-lama a la capital catalana. El més publicitat va ser la conferència que donarà al Palau Sant Jordi el dilluns 10, un dia abans d'inaugurar la nova Casa del Tibet. "És una pena perdre's les paraules d'un Nobel", va insistir Wangchen, que va xifrar en 5.000 les entrades venudes. Volen omplir-lo, de manera que en falten el doble.

Temes:

Dalai-lama