ESTIU // ESCÀS ÈXIT DE LA JORNADA D'OBERTURA DE BOTIGUES

Comerços oberts per imperatiu legal

Només grans cadenes del centre de Barcelona es van acollir ahir a la possibilitat d'obrir en festiu

Pocs clients, la majoria turistes, es van animar a anar a comprar

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA MERINO / BARCELONA

Si hi ha un dia en què Barcelona sembla una ciutat fantasma, és el 15 d'agost. Equador d'agost, festiu, sol i calor. Ingredients suficients perquè la majoria dels ciutadans estenguin la tovallola a la platja o s'entregui a qualsevol plaer estival. Ahir la ciutat va quedar pràcticament deserta. Amb prou feines se sentia soroll de trànsit i únicament alguns grups de turistes deambulaven pels carrers, complien amb les obligades visites als museus o estranyament aprofitaven per anar a comprar. Encara que el 15 d'agost sigui el dia que concentra el nombre més gran de festes majors a la geografia espanyola, és un dels vuit festius autoritzats aquest any per la Generalitat en què els comerços poden obrir.

La jornada, no obstant, no sembla beneficiar ningú més que els turistes. Només les grans cadenes tèxtils i elsmacrocentrescomercials van obrir ahir. El petit comerç es va mostrar aliè a la jornada d'obertura. Mentre El Corte Inglés, Zara, Mango i altres marques exhibien als aparadors cartells en què anunciaven la rematada final de les rebaixes, els petits locals tenien les persianes abaixades i rètols en què es llegia "tancat per vacances".

El calendari de la polèmica

"En localitats costaneres i turístiques de zones com la Costa Brava o la Costa Daurada sí que han obert petits comerciants, però a Barcelona i la resta de grans ciutats, el petit comerç ha optat per no obrir", va explicar Miquel Àngel Fraile, secretari de la Confederació de Comerç de Catalunya. L'afluència de clients va ser escassa fins i tot als grans centres comercials, que sí que van obrir les portes malgrat que la seva patronal sempre s'ha pronunciat en contra que el 15 d'agost sigui un dels festius d'obertura. Per a un gran centre comercial, especialment si no està situat al centre d'una ciutat, obrir un dia com el d'ahir suposa perdre diners i, sovint, problemes afegits amb la plantilla.

Un petit comerç tampoc aconsegueix beneficis extra si obre el dia 15 d'agost. Aleshores, ¿per què obrir en una data comercialment poc interessant tant per al petit comerç com per a les grans superfícies?. "Qualsevol dia entre setmana és millor que un festiu com aquest. Si obren, és tan sols per imperatiu legal", admet Fraile. L'elecció del dia 15 d'agost com un dels vuit festius en els quals els comerços catalans poden obrir respon a una decisió salomònica presa pel conseller Josep Huguet.

Notícies relacionades

El desembre de l'any passat, en plena discussió sobre el calendari comercial del 2007, la conselleria, complint la normativa estatal que fixa un mínim de vuit festius d'obertura, va decidir acontentar tant les grans superfícies com els petits comerciants. A més del 14 de gener i l'1 de juliol, dies d'inici de rebaixes, i dels dies 6, 8, 16 i 23 de desembre, destinats a les compres nadalenques, Huguet va pactar amb els centres comercials l'1 de novembre i amb els petits comerciants el 15 d'agost.

De cara al 2008, la Confederació de Comerç de Catalunya reclama una modificació de la normativa que regula els festius d'obertura dels comerços perquè es redueixin de vuit a sis. Busca concentrar les obretures en els quatre dies de la campanya de Nadal i els dos diumenges de rebaixes d'hivern i d'estiu, i evitar dates amb poc atractiu per al consum.