AL VOLTANT DEL 14 D'AGOST

Red Eléctrica creu que els generadors es podran desconnectar a l'agost

3
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

Red Eléctrica de España (REE) creu que el descens previst en la demanda durant el pròxim mes i la posada en marxa d'algunes solucions d'emergència en la subestació de Maragall permetran desconnectar a l'agost els grups electrògens instal·lats després de l'apagada de Barcelona.

El director general de Transport de REE, Carlos Collantes, ha explicat avui els plans per normalitzar el servei i ha recalcat que les proteccions de la subestació de Collblanc, on es va iniciar l'incident, van funcionar adequadament, encara que ha admès que falta per aclarir per què es va incendiar la subestació de Maragall.

Collantes ha proposat la creació d'una xarxa mallada de distribució que permeti la continuïtat del subministrament a través d'una línia alternativa davant un eventual incident en una subestació. De fet, l'incendi declarat a la subestació de Maragall va ser el que va agreujar l'apagada, tot i que afortunadament no va afectar els seus cinc transformadors, que poden ser utilitzats.

Un transformador substituirà els grups electrògens

Endesa ja en té dos en funcionament i REE en vol recuperar dos més a l'agost, que dependrien directament del cable que connecta la subestació amb Badalona (Barcelonès). REE calcula que podria tenir un transformador a punt al voltant del 14 d'agost i dos entre el 17 i el 18 d'agost.

Amb la posada en marxa d'un d'ells n'hi hauria prou per desconnectar els grups electrògens, tenint en compte el descens de la demanda elèctrica a l'agost. Amb dos es podria normalitzar el servei fins que es reconstrueixi la subestació, cosa que podria trigar uns sis mesos. No obstant, per precaució, els grups electrògens, que han motivat les protestes dels barcelonins, no es retiraran. REE també contempla recuperar el cinquè transformador, que penjaria de la línia d'Urgell.

Explicacions al detall

Collantes ha explicat els fets amb detall --"al mil·lisegon"-- per intentar demostrar que les proteccions de la subestació de Collblanc van funcionar correctament. L'incident es va iniciar a les 10 hores, 53 minuts i 12 segons del 23 de juliol quan un cable de 110 quilovolts d'Endesa va caure sobre la subestació de Collblanc. La caiguda del cable, que va anar tocant diferents elements de la subestació, va causar tres curtcircuits en poc més de tres segons.

El primer curtcircuit es va arreglar sense conseqüències en 70 mil·lisegons, el temps mínim possible. Instants després es va produir una segona avaria elèctrica que també es va arreglar en 70 mil·lisegons --entre el mil·lisegon 80 i el 150--. Aquests dos curtcircuits van causar un zero de tensió a la subestació de Collblanc, i això va deixar sense subministrament uns 175.000 abonats.

No obstant, segons Collantes, si l'incident hagués quedat aquí, el servei es podria haver recuperat en una hora i mitja.

Quatre punts difícils en la línia elèctrica d'Espanya

Notícies relacionades

Als 3.150 mil·lisegons es va registrar el tercer curtcircuit quan el cable d'Endesa va tocar la connexió amb la línia d'Urgell. Les proteccions van tornar a funcionar i el problema es va solucionar en 140 mil·lisegons. No obstant, com a conseqüència dels fests, als 3.350 mil·lisegons es va desconnectar la línia Badalona-Maragall i es va produir un zero de tensió de les subestacions de Maragall i Urgell.

Per raons que encara no s'han aclarit, es va iniciar un incendi a la subestació de Maragall, en concret en la connexió amb el cable subterrani d'Urgell. Això va agreujar l'incident i va allargar el temps de recuperació del servei. Collantes ha recalcat que la caiguda d'un cable sobre una subestació és un fet molt poc habitual.