DELÍCIES FORA DE TEMPORADA

Ou de reig per Sant Joan

Els amants dels bolets se sorprenen al degustar-ne varietats salvatges que són impensables en ple mes de juny

La majoria procedeix dels països de l'Est

3
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

Quan algun client --bastants, per cert-- li pregunta si els bolets que es disposa a comprar són del país o vénen de fora, ell els contesta amb una altra pregunta. "¿Vostè vol els bolets per menjar-se'ls o per parlar amb ells?". "Si els vol per parlar-hi --afegeix-- haurà d'esperar que arribin els d'aquí, si no, aquest procedeix de Bulgària i és exquisit".

I és que Llorenç Petràs, de 56 anys, un dels principals especialistes en bolets de tot Espanya, utilitza amb mestria la sàvia fórmula del sentit de l'humor per explicar als més reticents que, com en moltes altres coses, els bolets del país a vegades són molt bons, però els de fora no tenen res a envejar-los. "Cal no menysprear els bolets de l'Est perquè són de molt bona qualitat", assegura Petràs, subministrador d'una bona part dels restaurants reconeguts de la ciutat.

Precisament, la importació de bolets procedents de Bulgària, Romania, Sèrbia, Montenegro i fins i tot el Canadà és l'explicació que, en plena avantsala de la revetlla de Sant Joan, els paladars més exigents puguin degustar, amb sorpresa, uns exquisits ous de reig, per posar només un exemple. És el que està succeint aquest "generós i poc habitual" mes de juny, i la parada que regenta Petràs dins el mercat barceloní de la Boqueria des de fa 32 anys n'és una bona prova.

Campanya excepcional

Fins a set o vuit varietats salvatges lluïen ahir davant la mirada de delit dels clients més especialistes. Al costat dels ous de reig (a 30 euros el quilo) hi havia uns magnífics ceps (25 euros) i moixernons (25 euros), les espècies més extranyes per a l'època. Al seu costat, els clàssics de primavera --múrgola i carrereta--. "Fa molts anys que estic en això i gairebé mai havia vist la parada així en ple mes de juny", reconeixia ahir Petràs. El rossinyol (15 euros), amb presència durant tot l'any si es donen les condicions, també hi ocupava un lloc privilegiat.

Aquest regal de mes de juny ve a unir-se a una temporada que ha estat "excepcional", segons l'especialista. Però la principal explicació de tot plegat és la plujosa primavera i, sens dubte, la globalització del mercat. Que els països de l'Est subministrin bolets a Espanya no és cap novetat perquè ha anat succeïnt des de fa cinc anys.

Sí que ho és, per contra, la consolidació dels negocis de recollida i selecció en aquests països exportadors, pendents de qualsevol regal de la climatologia, com el d'aquesta primavera. Xarxes de transports més modernitzades i, per tant, més ràpides n'arrodoneixen l'explicació.

"Surten millor els de Bulgària que els del Pirineu, i els de Sòria tenen molts cucs", explicava ahir el propietari de la parada de la Boqueria a un client per telèfon. Es referia als ceps. Aquestes setmanes, per exemple, malgrat que la generosa pluja primaveral també els ha fet aflorar al Pirineu, el producte de l'Est està arribant més sa, amb menys cucs.

Ciència inexacta

"El que és emocionant d'això --diu l'especialista-- és que mai es poden fer prediccions, no és una ciència exacta". Petràs va afegir que, per no saber, no sap amb exactitud què és el que tindrà la setmana que ve. I és molt escèptic al parlar del canvi climàtic. "Ara tot ho atribuïm al mateix i hi juguen molts factors", va argumentar el conegudíssim venedor.

Notícies relacionades

Aquesta proliferació excepcional de bolets salvatges per a aquesta època de l'any només s'està canalitzant entre professionals molt especialitzats en el sector. Així ho va confirmar ahir el cap de mercat de fruites i hortalisses de Mercabarna, Josep Faura, que va assegurar que no s'ha percebut a la venda diària massiva.

Acabaven d'omplir una parada digna de les fotos que li feien els turistes amb múltiples varietats de bolets de conreu d'origen oriental que es venen molt bé. Procedents de Corea i de la Xina, "són variats i molt gustosos", va explicar Petràs, que immediatament va afegir: "Ens porten 800 anys d'avantatge en el cultiu i en saben molt". Un quilo d'assortiment de diversos tipus val 15 euros i supleixen de forma més que digna l'escassetat i, per tant, la mancança dels bolets salvatges a l'estiu.