meteomania // Alfred Rodríguez Picó

UN NÚVOL SORPRENENT: Un cumulonimbus amb forma d'enclusa

1
Es llegeix en minuts
Alfred Rodríguez Picó

Dilluns, cap a les dues del migdia, el cel a Barcelona estava pràcticament serè. S'entreveien alguns cúmuls d'una certa dimensió vertical cap a l'interior. Pocs minuts després vam començar a rebre trucades de persones que veien un núvol que, observat des del centre de la ciutat, emergia darrere de Collserola amb una forma realment peculiar. Alguns ens comentaven que semblava com si s'hagués produït una explosió nuclear a l'interior de Catalunya, ja que s'assemblava a un fong atòmic. Nosaltres vam captar el núvol, que poden veure a la foto, i realment despertava la curiositat i la sorpresa.

Es tractava d'un petit cumulonimbus o núvol de tempesta, d'escàs diàmetre i format entre la comarca de l'Anoia i el nord del Baix Llobregat. El núvol, en forma de torre i alimentat per l'aire càlid de superfície, va pujar amb rapidesa i, a l'arribar als 8.000 o 9.000 metres, va formar la típica enclusa que es va expandir horitzontalment. Però realment es va estendre de forma exagerada, tenint en compte la petita dimensió de la torre ennuvolada, formant aquesta peculiar silueta. Els vents en altura eren de l'oest, així que l'enclusa va anar viatjant lentament fins a situar-se sobre la zona nord de Barcelona.

Notícies relacionades

Recordem que la típica enclusa d'una tempesta es forma quan el núvol ha arribat a les zones més elevades de la troposfera, on les temperatures ja no baixen més i inicien un ascens. El núvol, al trobar-se amb aquesta inversió tèrmica, s'expandeix horitzontalment. Sempre que vegi una enclusa ennuvolada, a sota hi ha o hi ha hagut tempesta.

enviï les seves fotos a meteomania@elperiodico.com