GAIREBÉ 25.000 ASPIRANTS A UNIVERSITARIS

El cine de Clint Eastwood i la violència sexista, en els exàmens del primer dia de selectivitat

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BARCELONA

Els gairebé 25.000 estudiants catalans que comencen avui la selectivitat s'han enfrontat a les proves de llengua i literatura catalana i castellana, de les quals han sortit satisfets en general, i en què han pogut triar entre textos sobre el cine de Clint Eastwood i la llei de violència sexista.

A la prova de català, amb què han començat la jornada dels exàmens per a l'accés a la universitat, els alumnes han hagut d'escollir entre un text literari de Francesc Serés i un article periodístic sobre la trajectòria d'Eastwood com a director aprofitant l'estrena de Banderas de nuestros padres.

El text literari és un extracte d'un dels llibres de la trilogia De ferms i de marbres, publicada el 2003 i en què l'autor, un professor d'història de l'art, utilitza un llenguatge actual.

L'altra opció en català era un article del periodista Jordi Camps, publicat el 3 de gener del 2007 a El Punt sobre el film dirigit per Eastwood, la primera part de la seva personal visió sobre la batalla d'Iwo Jima, que va tenir lloc durant la segona guerra mundial.

Un text de Luca de Tena

A la prova de llengua i literatura castellana, els estudiants tenien l'opció de comentar un text literari de Torcuato Luca de Tena extret de l'obra Los renglones torcidos de Dios, obra publicada el 1979.

Com a alternativa, podien analitzar l'exposició de motius de la llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència sexista, aprovada pel Govern espanyol el 28 de desembre del 2004. En aquest cas, els estudiants havien de fer un comentari crític sobre les causes dels maltractaments i la manera de combatre'ls.

La prova de català, més senzilla

Els estudiants, en general, han sortit satisfets dels exàmens de llengües. Igual que l'any passat, la majoria ha opinat que l'examen de català era més senzill que el de castellà. Després d'aquestes proves, els estudiants han fet el test d'anglès, encara que alguns han optat per examinar-se d'altres llengües (alemany, italià o francès).

Demà faran les proves d'Història o Filosofia; Química, Llatí i Dibuix artístic; i Matemàtiques o Matemàtiques aplicades a les ciències socials. Dijous, els estudiants afrontaran els exàmens de Biologia i Geografia; i de Física i Història de l'Art.

Els resultats oficials, el 28 de juny

Notícies relacionades

El departament d'Universitats donarà a conèixer els resultats de la selectivitat el 28 de juny i els estudiants podran accedir al seu resultat detallat l'endemà als centres de secundària, encara que sabran les qualificacions abans a la pàgina web del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Dels gairebé 25.000 alumnes que s'examinaran, 18.760 faran les proves a les comarques de Barcelona, 2.267 a les de Girona, 1.531 a les de Lleida i 2.210 a les de Tarragona, segons ha informat el departament d'Innovació, Universitats i Empresa.