CONFLICTES

El Congo avisa els adoptants que no seran benvinguts

L'ambaixador espanyol adverteix els pares del risc de ser detinguts

1
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

El llarg pelegrinatge de 15 famílies catalanes que intenten adoptar nens al Congo es complica dia a dia. Després que cinc parelles viatgessin a Brazzaville i quatre aconseguissin tornar amb un nen, les autoritats congoleses demanen ara que no viatgin més pares a aquell país perquè "no hi seran benvinguts", segons informa l'ambaixador espanyol a Kinshasa.

En un llarg comunicat dirigit a la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania, el diplomàtic Miguel Fernández-Palacios adverteix que els responsables dels ministeris d'Afers Estrangers i Afers Socials de la República del Congo han pregat que es transmeti "un missatge contundent" als pares perquè no hi viatgin fins que els processos d'adopció hagin culminat. De les 15 famílies, 11 encara no tenen un menor judicialment assignat.

Notícies relacionades

Fernández-Palacios adverteix que s'ha obert una investigació "sobre les irregularitats detectades en els processos d'adopció" que van gestionar directament les cinc famílies que van viatjar a la capital congolesa. A causa d'això, "si un ciutadà espanyol --explica Fernández-Palacios-- es trobés a Brazzaville, no seria estrany que fos cridat a declarar en relació amb aquesta trama".

La notificació de l'ambaixada va caure com un gerro d'aigua freda sobre les 11 famílies que encara esperen adoptar a Brazzaville. Representants de quatre d'aquestes famílies havien decidit sortir cap a la capital congolesa dilluns que ve. Ahir a última hora es van reunir amb representants de la Generalitat que els van informar de la postura diplomàtica i els van fer una nova proposta que avui diran si finalment accepten o no.