ALMENYS SET MORTS

Els equips de rescat busquen dues persones als soterranis de l'edifici ensorrat ahir a Palència

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / PALENCIA

Els bombers de Palència i membres del servei d'Emergències de Castella i Lleó segueixen treballant entre la runa de l'edifici que es va ensorrar ahir, segons sembla, a causa d'una explosió de gas i centren la seva tasca en els soterranis de l'immoble per intentar localitzar les dues persones que es creu que hi ha sota la runa.

"Els equips de rescat no descansaran fins que trobin Eduard, jove romanès de 24 anys, i Petra, una senyora d'avançada edat", ha declarat l'alcalde de Palència, Heliodoro Gallego. "No sabem si hi pot haver alguna persona més", ha afegit.

En aquests moments, els gossos de la unitat canina han hagut de suspendre la recerca dels dos cossos mentre els bombers treuen la runa a mà i tallen ferros perquè les màquines hi puguin entrar una altra vegada a treballar. De fet, al llarg de la nit ja s'han tret més de 500 quilos de runa, segons càlculs dels tècnics.

El reallotjament dels afectats

L'alcalde ha apuntat que "ara s'ha d'entrar en un altre capítol", i ha avançat que s'establirà "un pla d'ajudes d'emergència per a la gent que s'ha quedat sense casa". Durant la jornada d'avui, se celebrarà a Palència una reunió en què hi haurà presents representants de les tres administracions --nacional, regional i local--, que fixaran els plans per al reallotjament dels afectats.

La Junta de Castella i Lleó ha posat a disposició d'aquestes famílies vivendes de protecció oficial i el Govern central aplicarà la normativa específica de protecció civil establerta per a les situacions de catàstrofe. En aquest sentit, Gallego ha afirmat que la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, li ha confirmat que "aplicarà aquestes mesures amb tanta agilitat com sigui possible".

També l'Ajuntament de Palència coordinarà un pla d'ajudes per "alleujar la immensa pena" de les prop de 200 persones que han perdut casa seva o no hi poden tornar de moment pels danys causats per l'ona expansiva, segons paraules de l'alcalde.

Investigades les causes

Notícies relacionades

Per articular el pla d'ajudes, el consistori palentí ha convocat un ple extraordinari per a aquest migdia, on s'expressarà a més la solidaritat i el condol a les víctimes, segons fonts municipals. L'ajuntament també agrairà el suport de les empreses i de les institucions, i en especial l'ajuda prestada per les Germanes dels Vellets Desemparats.

Pel que fa a les causes de l'explosió, Gallego ha reiterat que són la policia científica i el Jutjat número 3 els que instrueixen les diligències per descobrir l'origen del sinistre.