La situació a Espanya

El torb deixa tirats a Burgos 1.500 camions

Castella i Lleó s'endú la pitjor part del temporal que castiga el nord de la Península

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Sempre que neva, Castella i Lleó s'acostuma a emportar la pitjor part. Ahir va tornar a passar, i els més soferts van ser els camioners. En total, uns 1.500 vehicles pesants van quedar atrapats als vorals de les autovies de Burgos i a les àrees de descans de la província.

En tota la comunitat, més de 4.700 nens no van poder anar a classe a causa de l'acumulació de neu a les vies. Els operaris també van haver de tallar l'AP-1 a Monasterio de Rodilla (Burgos) en tots dos sentits. Dels tres ports de la xarxa nacional tancats, dos pertanyen a Burgos (La Brújula i Carrales), i el tercer, a Navarra (Urquiaga). Les coses tampoc no van ser fàcils per als que van optar pel tren. A causa de la neu i el gel acumulats a les vies, Renfe es va veure obligada a suspendre els trajectes de mitjana distància entre Miranda de Ebro i Burgos, Vitòria i Alsasua, i Alsasua i Castejón.

SIS COMUNITATS

Però Castella i Lleó no va ser l'única comunitat en alerta pel mal temps. La Direcció General de Protecció Civil va avisar així mateix Astúries, Cantàbria, Navarra, Euskadi i la Rioja. En total, Foment va utilitzar a les comunitats afectades 348 màquines llevaneu, gairebé 3.000 tones de sal i 300.000 litres de salmorra. A més dels tres ports de la xarxa nacional, 20 de la secundària van ser tallats, mentre que en 44 era necessari l'ús de cadenes.

Els bombers de la capital càntabra, on va caure una impressionant pedregada a primera hora del matí, van fer nombroses sortides a causa de les inundacions que es van registrar. A Castro Urdiales, la increïble força del vent va fer que les onades trenquessin un cable d'acer de cinc centímetres de gruix del varador. Les onades també van arrossegar diversos vehicles pels carrers del centre del municipi, on la connexió amb el barri de Cotolino va quedar inutilitzada perquè el vent va inundar de sorra la carretera.

Euskadi també va rebre l'assot del temporal amb què Espanya s'acomiada de l'hivern. El centre meteorològic va anunciar ratxes de vent de 150 quilòmetres per hora i la cota de neu es va situar en els 300 metres. Entre altres destrosses, la pluja va convertir en una piscina una discoteca que està situada a la platja de la Concha (Sant Sebastià).

Notícies relacionades

A les carreteres les coses tampoc no van anar millor. L'autovia A-15, que uneix Guipúscoa amb Navarra, va quedar tallada per als camions amb l'objectiu d'evitar que es produïssin col.lapses.

I a Carcaixent (València), el temporal va obligar l'ajuntament a posposar la cremà de les Falles a avui pel perill d'incendi.