MEMÒRIA HISTÒRICA

Apareixen restes de més de 150 republicans enterrades en una fossa comuna en un poble de Burgos

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / BURGOS

Els treballs encarregats per l'Agrupació de Familiars de Presos Republicans Morts a Valdenoceda (Burgos) han permès treure a la llum avui les primeres restes de les més de 150 persones que es creu que hi ha enterrades en una fossa comuna en uns terrenys al costat del cementiri d'aquesta localitat.

El president de l'Agrupació, José González, ha explicat que ja s'han trobat les primeres restes dels seus familiars, encara que ha reconegut que no se sap amb exactitud el nombre de persones enterrades en aquesta fossa, es calcula que entre 153 i 156 homes, tots ells presos de l'antiga presó franquista que va existir en aquesta localitat del nord de Burgos des de 1936 fins a 1943.

Tots els presos de la presó de Valdenoceda estan identificats amb nom i cognom, a més que es coneix el dia de la seva mort i el motiu, i per això la pretensió de l'Agrupació de Familiars és fer la prova d'ADN a les restes que es trobin o construir un panteó "on se'ls pugui donar sepultura", segons ha dit González.

Notícies relacionades

Homenatge als presos

Els treballs d'exhumació, que van començar diumenge passat amb el moviment de terres, han estat portats a terme per representants i experts de la Societat de Ciències Aranzadi, dirigits pel professor Echevarría, i es prolongaran en el futur. El dia 14 d'abril se celebrarà un gran homenatge a tots els presos de Valdenoceda.