TRES PERSONES EN PERILL

Un error mèdic fa que es trasplantin tres òrgans d'una dona seropositiva a Itàlia

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / ROMA

Un error en la lectura de les dades clíniques d'una dona seropositiva de 41 anys ha estat la causa que el fetge i els dos ronyons d'ella hagin estat trasplantats a tres persones a l'hospital de Careggi, a Florència, segons informen avui tots els mitjans italians.

La notícia ha estat donada a conèixer avui en una roda de premsa pel director de l'Organització de Trasplantaments de la Toscana, Franco Filipponi, i el director sanitari del Centre Hospitalari Universitari de Careggi, Mauro Marabini, que han qualificat l'error humà de "succés extraordinàriament greu".

Segons han explicat, el biòleg del laboratori d'anàlisis del centre va cometre un error en la transcripció dels resultats de les anàlisis de VIH fets a la dona, i en lloc de positiu hi va posar negatiu.

Elevat risc de contagi

Els fets han sortit a la llum al fer noves anàlisis després del trasplantament a mostres de sang i teixits de la dona al laboratori de l'arxiu biològic de Pisa, on s'emmagatzemen mostres de teixit de les persones donants a l'espera del seu eventual ús.

Al detectar-se l'error, segons informen els mitjans, els tres pacients trasplantats han estat posats sota tractament profilàctic contra el VIH a falta que es comprovi si han passat a ser seropositius. Segons els experts, hi ha un risc "elevat" que tots tres hagin estat contagiats.

Mort per vessament cerebral

Notícies relacionades

La dona va morir recentment per un vessament cerebral i els metges creuen que possiblement desconeixia que era seropositiva. Després d'autoritzar els seus familiars els trasplantaments, es va comprovar que els òrgans eren susceptibles de ser trasplantats ja que estaven en bones condicions i funcionaven adequadament.

Per la seva part, el director del Centre Nacional de Trasplantaments, Alessandro Nanni Costa, ha dit que aquest és "l'únic cas en 40 anys de trasplantaments a Itàlia", durant els quals s'han realitzat 25.000 trasplantaments. "Es tracta d'un error fatal, que ha tingut lloc en el marc d'un procediment controlat, segur i eficient del qual es poden fiar els ciutadans cegament", ha dit.