Notícia publicada el 3 de febrer del 2007

La supervivent de l'horror nazi Neus Català, Catalana de l'Any

La guardonada accepta la distinció per honrar un cop més les víctimes del camp de Ravensbrück

L'actriu Emma Vilarasau i els doctors Gatell i Clotet van completar la terna de finalistes de la gala

Neus Català, durant l’entrega del premi Català de l’Any.

Neus Català, durant l’entrega del premi Català de l’Any. / PERIÒDIC

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / Barcelona

Fràgil però ferma, com correspon als supervivents d'alta categoria, Neus Català, de 91 anys, va pujar ahir a la nit a l'escenari del Palau de Congressos de Catalunya, on va rebre el premi Català de l'Any, un guardó que, en la setena edició, han votat els lectors d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i l'audiència d'Els matinsde TV-3. Neus Català va protagonitzar, triomfal, una cerimònia que li va suposar el retrobament amb amics de la joventut, d'aquella època en què va ser deportada a l'Alemanya nazi i va saber transcendir un internament de tracte mortal al camp de concentració de Ravensbrück.

Català va dedicar el premi a les dones que la van acompanyar al camp de concentració --"per això accepto aquesta condecoració", va assegurar-- i va recordar el jurament que ella i les seves companyes de captiveri es van fer en aquell moment, que havia de consistir a recordar l'horror en cada circumstància de la seva vida en què això fos possible. No oblidar, per impedir que torni a passar. "La nostra dignitat va estar sempre per sobre de les pallisses que ens clavaven cada dia. No ens vam sotmetre mai", va assegurar Català, entretallada per una evident emoció.

NENS RESCATATS

Un dels moments d'emoció va ser quan Neus Català, a través d'una connexió televisada en directe des de Valladolid, es va retrobar amb dos dels 180 nens a qui va ajudar a sortir d'Espanya després de l'inici de la guerra civil. Atanasio Pinel i Pilar Pinel, que la van conèixer quan tenien 3 i 8 anys, no recordaven la cara de la seva rescatadora. "Ella sí que ens deu recordar a nosaltres", van dir.

La cerimònia va comptar amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, dels consellers de Cultura, Economia, Salut i Interior, i de destacats representants del món econòmic, cultural i polític. El president del Grup Zeta, Francisco Matosas, i el seu vicepresident executiu, Antonio Asensio Mosbah; amb el director d'EL PERIÓDICO, Rafael Nadal; el de TV-3, Francesc Escribano, i el director de la CCRTV, Joan Majó, van donar la benvinguda a la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega; a l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i al miler de personalitats que van participar en aquesta edició del premi, que van patrocinar Fira de Barcelona, Caixa de Girona i Aigües de Barcelona.

En representació de CiU hi van assistir Xavier Trias, candidat a l'alcaldia de Barcelona, i el vicepresident segon del Congrés, Jordi Vilajoana. També hi van ser la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Imma Mayol i la diputada del PP Montserrat Nebrera.

Acabada l'entrega de premis, acte que van presentar els periodistes Josep Cuní i Helena Garcia Melero, els assistents es van dirigir a una sala annexa, dominada per tres taules plenes de pans, olis i vins, en què tres exclusius cuiners --Ferran Adrià, Carme Ruscalleda i Joan Roca-- havien preparat una insuperable selecció de menús, als quals es van sumar els elaborats per 26 joves cuiners catalans.

Notícies relacionades

Juntament amb el de Català de l'Any, es va concedir el premi a la Iniciativa Solidària, que va obtenir la cooperativa La Fageda, dedicada a oferir feina a disminuïts psíquics, i la condecoració a la Iniciativa Empresarial de l'any, que va recaure en Abertis, grup dedicat a la gestió d'aeroports, autopistes i ens de telecomunicacions.

La diversió va omplir la nit, i d'això se'n van ocupar els membres de Tricicle, obstinats a ser els vencedors.