SUCCESSOS

Tres nadons moren al cremar-se casa seva en un poble de Terol

El fum va matar dos bessons de 6 mesos i un germà de poc més d'un any

Una cortina incendiada per una estufa és la possible causa de la tragèdia

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / TORRECILLA DE ALCAÑIZ

Tres nadons morts --dos bessons de sis mesos i un germà de poc més d'un any--, dos menors més ferits de gravetat --de 2 i 8 anys-- i cinc persones més ferides lleument va ser el saldo que va comportar ahir l'incendi d'un edifici de tres plantes a la localitat de Torrecilla de Alcañiz, a 161 quilòmetres de Terol. Totes les víctimes formaven part de la mateixa família, d'origen equatorià, composta per la mare, els set fills, l'àvia i la tia dels infants. El pare, de nacionalitat espanyola, va morir durant el Nadal en un accident de circulació. L'incendi d'una cortina provocat per una estufa podria ser l'origen del foc.

A les deu del matí, hora en què va començar la tragèdia, hi havia 10 persones dins de la casa. Els tres germans van morir per inhalació del fum, segons el cap de bombers de la Diputació de Terol, Carlos Martín, ja que, en el moment de ser rescatats, els cossos no presentaven cremades però sí que tenien un color moradenc. Segons el seu testimoni, els bombers van trobar "un infern" quan van arribar a l'edifici de tres plantes. Després d'apagar les grans flames que cremaven el primer pis, van trobar, a la tercera planta, les criatures mortes.

REFUGIAT SOTA EL LLIT

Tots tres eren a sobre del llit inconscients. Un quart menor, de dos anys, refugiat sota el llit, respirava, encara que amb dificultat, al ser rescatat, però estava conscient. Després de ser traslladat a Saragossa en helicòpter, va ser ingressat en estat greu a l'uci de l'hospital infantil de la capital aragonesa.

Una de les seves germanes, de 12 anys, i que va patir els efectes directes del foc, també va ser transportada a la capital aragonesa i internada a la Unitat de Cremats de l'Hospital Miguel Servet, amb cremades de segon i tercer grau en el 15 per cent del cos. A la tarda va ser intervinguda quirúrgicament.

Fonts del Govern d'Aragó van assenyalar que dues dones --la mare dels nens, de 31 anys, i la tia, de 57-- i una nena de vuit anys van resultar ferides per inhalació de fum. L'àvia, de 67, i un altre dels menors van ser rescatats il.lesos. Aquests últims menors van ser rescatats per un veí de la localitat, proveït amb un tractor i una pala d'obra, que va permetre que poguessin sortir per una de les finestres.

La tragèdia va commocionar la localitat de Terol, que, en un ple extraordinari celebrat a la tarda, va decretar tres dies de dol. Una veïna de l'immoble sinistrat va explicar que la família s'havia integrat perfectament: "És gent molt amable, sobretot la mare, que és una persona molt atenta".

L'immoble, segons aquesta veïna, "era una vivenda de poble bastant vella" i la família hi vivia "des de fa un any". Després de la mort del pare al mes de desembre, quan es traslladava d'Alcanyís a Torrecilla, la mare, Silvia del Pilar A. A., rebia ajudes socials perquè ara no tenia feina. Dels set fills, quatre d'ells van arribar l'últim any des de l'Equador, mentre que els altres tres --entre ells els bessons morts-- ja havien nascut a Espanya.

VISITA OFICIAL

Notícies relacionades

El president del Govern d'Aragó, Marcelino Iglesias, va visitar Silvia del Pilar A. A. a l'hospital d'Alcanyís on ha quedat ingressada. Iglesias també va poder intercanviar algunes paraules amb un dels infants ingressats. Les administracions aragoneses van acordar facilitar una vivenda a la mateixa localitat per a la família afectada per aquest incendi.

Més enllà de les fronteres espanyoles, i com a conseqüència de l'origen de les víctimes, el succés va tenir un ampli ressò a l'Equador. La seva ministra d'Exteriors, María Fernanda Espinosa, va expressar el seu "profund pesar" per la mort dels nens. Espinosa va arribar també ahir a Madrid per presidir, juntament amb el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, l'homenatge als equatorians Carlos Alonso Palate i Diego Armando Estacio, que van morir en l'atemptat d'ETA del 30 de desembre passat a l'aeroport de Barajas.