METEOROLOGIA

La falta de neu obliga a anul.lar la Pirena per primer cop en 17 anys

L'organització afirma que no hi ha seguretat per als participants

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Les nevades dels últims dies no han estat suficients per salvar la Pirena. La tradicional travessia dels Pirineus en trineus estirats per gossos va ser suspesa ahir definitivament després que els organitzadors constatessin que les condicions no han millorat des que, fa un parell de setmanes, acordés un ajornament temporal.

Aquesta és la primera vegada en els 17 anys de vida de la carrera que la travessia no es farà. La Pirena és una prova de 313 quilòmetres que es desenvolupa durant 15 dies per pistes de muntanya d'Espanya, Andorra i França. Per a aquesta edició s'hi havien inscrit 50 equips de vuit països.

TEMPORAL AL SUD

Segons un comunicat fet públic ahir pels organitzadors, aquests esperaven que el temporal de la setmana passada millorés les condicions de les pistes per on transcorre la prova, però "la borrasca es va traslladar més al sud".

Malgrat que la nevada va dotar les estacions d'esquí del gruix suficient per poder obrir les portes, gràcies també a l'acció dels canons de neu artificial, no va passar el mateix amb els itineraris de la Pirena. En aquests camins la neu acumulada no va ser "la suficient" per poder "garantir la seguretat dels gossos i els participants" en la travessia.

Notícies relacionades

I és que els trineus requereixen un cert gruix de neu per "poder clavar l'àncora, frenar i lliscar amb seguretat" sense por de topar "amb alguna pedra que pugui provocar lesions".

Els informes de què disposa l'organització, que inclouen l'observació directa d'alguns dels trams, assenyalen que ni a Andorra, ni a Catalunya (a l'estació de Vaquèira), ni a Aragó (a les estacions de Candanchú i La Partacua) es donaven les condicions necessàries per a un desenvolupament normal. A més a més de la poca neu que ha caigut, apunta Pirena, el fet que no hi hagués una capa prèvia de neu ha permès que l'última nevada fos absorbida de manera ràpida pel sòl.