METEOMANIA // Alfred Rodríguez Picó

ELS MONSONS: Un fenomen que garanteix les collites

1
Es llegeix en minuts
Alfred Rodríguez Picó

Cada any arriben notícies d'inundacions a l'Índia, Bangla Desh o la Xina. És el monsó d'estiu. Però aquest fenomen no l'hem de relacionar només amb catàstrofes. El monsó és vida, garantia de noves collites. A partir del maig, la terra s'escalfa molt i l'aire s'eleva. Això crea un buit que és reemplaçat pel vent de l'oceà més fresc i molt més humit.

Però al nord de l'Índia hi ha la serralada més gran del món. Les muntanyes exerceixen de palanca i ajuden que la massa d'aire humit pugi amb més ímpetu. Els núvols adquireixen unes dimensions descomunals i provoquen pluges torrencials un dia i un altre i un altre més. La gent celebra amb entusiasme cada any l'arribada del monsó, ja que significa també la desaparició d'una calor tòrrida, insuportable. Si s'endarrereix aquest fenomen, la gent està preocupada i mira cap a l'horitzó a veure si hi ha cap símptoma que n'indiqui la proximitat.

Cap al 25 de maig arriba al sud de l'Índia i va progressant lentament cap al nord-oest, fins a aterrar a la zona més septentrional del país cap al 15 de juliol. Durant els mesos que dura el monsó d'estiu, en algunes zones poden caure fins a 10.000 litres de pluja. Barcelona en registra 600 en un any.

Notícies relacionades

A la tardor canvia la situació. La terra de l'interior del continent asiàtic es refreda, mentre que l'oceà continua calent. Llavors és la capa d'aire del mar la que s'eleva i és el vent fresc i sec del continent el que viatja des de terra fins al mar. Desapareixen les pluges el mes de setembre pel nord i el mes de desembre pel sud.

enviï les seves fotos a meteomania@elperiodico.com