COMENÇA EL PROCÉS DE SUBSTITUCIÓ DE DISTINTIUS

Les restes del franquisme

Lleida elimina dels blocs de pisos socials els noms de la dictadura

Els veïns han elegit en assemblea els nous, vinculats a la ubicació de les cases

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / LLEIDA

L'Ajuntament de Lleida ha iniciat aquesta setmana el procés d'eliminació de la nomenclatura franquista dels blocs de vivendes protegides de la ciutat, que encara conservaven noms com per exemple José Antonio i Ramiro Ledesma. La primera actuació s'ha centrat en quatre grups residencials, on encara eren visibles les plaques instal.lades durant la dictadura, segons la delegada d'Adigsa a Lleida, Cristina Ballesté (ICV).

Les noves denominacions han estat escollides pels veïns i, en tots els casos, s'ha pres com a referència el lloc geogràfic en el qual estan situades les vivendes. Ballesté ha destacat"l'elevada participació i també el gran nombre de propostes veïnals fetes en diferents assemblees".

El fins ara grup José Antonio, dedicat a Primo de Rivera, passarà a anomenar-se avinguda de Madrid. Els blocs de Ramiro Ledesma, fundador de les JONS, seran els de la Mariola. Els de Franco de Gaminde, en record d'una família falangista lleidatana, es rebatejaran amb el nom de Voravia. I els dels Germans Baró Bonet, dos líders locals del règim, es denominaran del Pla, de la mateixa manera que el mercat municipal modernista que hi ha a prop. Els nous noms van ser aprovats el dia 2 d'aquest mes, a través d'un decret de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC).

Fa un any

El procés de retirada de les denominacions i la simbologia franquistes va començar ara fa un any. La Universitat de Lleida va col.laborar en la redacció d'un estudi en què es van detectar, en tota la demarcació, 16 promocions de vivendes socials. Deu d'elles estaven a la capital.

"Els quatre grups als quals ara s'ha canviat el nom eren els més evidents, perquè encara lluïen les plaques, i alhora els més complicats, perquè no es corresponien amb cap carrer de la ciutat. En la resta de casos, cada bloc té un número de carrer propi, de manera que no hi intervindrem",ha explicat Ballesté.

Notícies relacionades

Jubilats actius

L'informe de la universitat descriu la tipologia dels pisos, les persones que hi resideixen, i també explica qui eren els personatges a qui es van dedicar els grups. La majoria de persones que resideixen en aquests immobles són jubilats, immigrants i joves que s'acaben d'independitzar. Van ser els primers,"els que més es van implicar en l'elecció dels noms nous",destaca el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida, Joaquim Mateo.

Temes:

Franquisme