El dur viatge del Congo a Espanya

Un diplomàtic espanyol arriba a Brazzaville per resoldre el problema de 7 famílies adoptants

1
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

El diplomàtic espanyol Miguel Fernández Palacios va arribar ahir a Brazzaville (Congo) per ajudar a tornar a Espanya les set famílies --sis de catalanes i una de basca-- que esperen tornar al país amb els seus set nens adoptats. Si l'ambaixada espanyola a Kinshasa (República Democràtica del Congo) va posar inicialment mil i un obstacles per concedir a aquests menors un visat d'entrada a Espanya, ara tot són ordres per facilitar el retorn. Les traves van obligar les famílies a estar-se 15 dies atrapades a Brazzaville --cap d'elles volia tornar sense el seu nou fill-- i angoixades per les notícies de la violència desencadenada després de les eleccions a Kinshasa, on hi ha la seu diplomàtica dels dos Congos.

"Sembla que tot comença a resoldre's",deia ahir a l'altre costat del telèfon Xavier Torrents, un veí de Cambrils (Baix Camp), esperançat per primera vegada en molts dies."Quan tornem, ja veurem qui es responsabilitza del que ha passat",afirmava mentre se seguia preguntant:"¿Per què l'ambaixada espanyola a Kinshasa va posar pegues a unes adopcions fetes correctament i amb el vistiplau de les autoritats congoleses?"

"El que volem és tornar",subratllava. El problema de Torrents i Natàlia, la seva dona, és que Olivia, la nena congolesa de sis mesos que han adoptat, és a Kinshasa i ells a Brazzaville. La resta de nens estan amb els seus nous pares en aquesta última ciutat, però Olivia no."Nosaltres comptem amb un avantatge",explicava Torrents."Tenim places reservades des de ja fa dies a l'avió que surt demà --per avui, dijous-- de Kinshasa a París i això ens garanteix la sortida, perquè hi ha molt pocs vols des del Congo a Europa". "El següent --puntualitzava-- no surt fins dissabte".

Notícies relacionades

Trasllat de capital

Brazzaville encara té menys vols que Kinshasa, de manera que el diplomàtic espanyol intentarà traslladar totes les famílies de Brazzaville a la capital de l'altre Congo i aconseguir places en els vols d'avui o de dissabte. Almenys, el final momentani dels disturbis a Kinshasa facilitarà aquests moviments."La frontera entre els dos Congos, que va estar tancada en alguns moments, ja és oberta",afirmava un Xavier Torrents molt més animat que en dies anteriors i amb la il.lusió de poder abraçar aviat Olivia, la seva filla.