RECOMANACIONS

Cinc sèries curtes (però molt grans) per veure en el pont de desembre

‘The walk-in’, drama polític de suspens amb Stephen Graham, és una de les nostres propostes recents per disfrutar durant aquests dies de parèntesi

Les 10 sèries que no et pots perdre aquest desembre

‘Criminales’, nova gran aposta de Disney+: ¿què ve després d’un atracament perfecte?

Cinc sèries curtes (però molt grans) per veure en el pont de desembre

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Davant l’arribada d’uns dies de descans, fins i tot un pont per als més afortunats, s’imposa pensar en l’agenda de visionaments i potser plantejar-se veure alguna sèrie més o menys d’una tirada. Les temporades curtes, minisèries i sèries limitades manen en la producció d’ara mateix, així que hi ha molt per triar. Per facilitar la feina, aquí seleccionem cinc títols recents –el primer, novetat total– amb què ningú perdrà el seu ben guanyat temps lliure.

1. ‘The walk-in’ (Filmin, 5 episodis de 45 minuts; disponible des de dimarts, dia 5)

1. ‘The walk-in’

El gran Stephen Graham, garantia de qualitat de les sèries britàniques (recordem el seu pas per ‘Line of duty’, ‘The virtues’, ‘Peaky Blinders’ o tantes d’altres), encarna en aquesta minisèrie un fascinant personatge real: Matthew Collins, neonazi que va acabar convertit en informant al Front Nacional i, després d’amagar-se uns anys a Austràlia, activista contra l’extrema dreta amb el col·lectiu HOPE Not Hate. El 2017, com ens explica la sèrie, Collins va dirigir els moviments d’un talp, o el ‘walk-in’ del títol, infiltrat a Acció Nacional mentre es preparava l’assassinat d’una diputada laborista. Per si Graham no fos suficient garantia de qualitat, el guió va a càrrec de Jeff Pope, nominat a l’Oscar per ‘Philomena’. 


2. ‘Criminales’ (Disney+, 8 episodis d’una hora)

2. ‘Criminales’

No sortim del Regne Unit per recomanar ‘Criminales’, ‘thriller’, d’altra banda, bastant rodamon, amb extenses parts rodades al Canadà i una província de Barcelona que fa de si mateixa i de França i Itàlia. En un nou i enginyós pas enllà en el subgènere dels atracaments, el director anglès J. Blakeson (’I care a lot’) explica com, tres anys després d’un gran cop, els membres d’una banda criminal s’enfronten a l’amenaça d’un assassí que comença a liquidar-los un per un. Qui més hi té a perdre és Joe (Nathan Stewart-Jarrett, Curtis de ‘Misfits’), el nou paradís familiar del qual a Washington s’esquerda amb aquestes rèpliques tardanes d’una altra vida. Aquí hi ha intriga i acció, però també emoció humana creïble. 


3. ‘Scott Pilgrim da el salto’ (Netflix, 8 episodis de mitja hora)

3. ‘Scott Pilgrim da el salto’

Si últimament s’ha parlat d’explosió de l’animació televisiva, és gràcies a projectes tan ambiciosos com ‘Samurái de ojos azules’ o aquesta ‘Scott Pilgrim da el salto’, sorprenent variació sobre una història que ja ens va donar una excel·lent col·lecció de novel·les gràfiques, una pel·lícula de culte d’Edgar Wright i un videojoc addictiu. En un encreuament de nacionalitats només imaginable en aquesta era de plataformes globals, la sèrie ha sigut coescrita pel canadenc Bryan Lee O’Malley, el creador dels còmics originals, i animada per un estudi japonès, Science SARU, que ha reservat a l’espanyol Abel Góngora les tasques de direcció. Els vuit episodis són un desplegament d’imaginació i una carta d’amor sincera i sentida a la cultura pop, sobretot la dels noranta i dos mil. 


4. ‘Cocina con química’ (Apple TV+, 8 episodis de 45 minuts)

4. ‘Cocina con química’

Alguns de pessimistes parlen de l’ocàs de les sèries anomenades ‘de prestigi’; entre ells, l’historiador cinematogràfic Peter Biskind (‘Moteros tranquilos, toros salvajes’), que s’ha atrevit a centrar en aquesta idea el seu nou llibre. Però encara hi ha productors i plataformes amb ànim de fer productes cuidats per a adults pensants. Ho deixa clar el catàleg d’Apple TV+, amb una oferta que inclou aquesta reivindicable adaptació de la novel·la de Bonnie Garmus sobre una química (Brie Larson, també productora de la sèrie) convertida en xef televisiva. Les seves receptes s’erigeixen en grans lliçons de ciència i feminisme. 


5. ‘Blue lights’ (Movistar Plus+, 6 episodis d’una hora)

Notícies relacionades

5. ‘Blue lights’

En aquesta selecció de sèries curtes, però alhora molt grans, no podia faltar alguna d’aquestes produccions policials de sis episodis que ens arriben regularment des de la Gran Bretanya. La més especial d’aquest any, ‘Blue lights’, és una immersió realista i emotiva en el dia a dia de la fictícia comissaria de Blackthorn (Belfast), en què veiem (tractar de) finalitzar el seu període probatori tres principiants del Servei de Policia d’Irlanda del Nord: la mare soltera Grace (Siân Brooke, reina Aemma Arryn de ‘La Casa del Dragón’); la jove catòlica però una mica rebel Annie (Katherine Devlin), i l’una mica matusser socialment Tommy (debutant Nathan Braniff), supervisats per vells llops de sang viva. Cap personatge té menys de tres dimensions; tampoc els brivalls d’una trama de violència de bandes en la qual ressonen els antics greuges entre catòlics i protestants.