‘Fact checking’

De Carles ballant ‘breakdance’ a la conspiració contra Isabel II: les veritats i les mentides de ‘The Crown 5’

La cinquena temporada de la sèrie de Netflix està rebent més crítiques que mai per la seva manera de dramatitzar alguns episodis del regnat d’Isabel II

De Carles ballant ‘breakdance’ a la conspiració contra Isabel II: les veritats i les mentides de ‘The Crown 5’

Netflix

13
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘The Crown’, la joia de la corona de Netflix, s’ha enfrontat des dels seus inicis a l’escrutini públic per haver disseccionat el regnat d’una monarca amb tanta solera com Isabel II a través de la combinació de realitat i ficció. Però els retrets a aquesta cinquena temporada de la sèrie creada per Peter Morgan estan sent més furibunds que mai, amb uns episodis que inclouen els anys més convulsos per a la reina i amb un Regne Unit encara afectat per la mort de la seva longeva monarca. Fins i tot l’actriu Judi Dench i l’ex primer ministre britànic John Major, que té un paper destacat en els nous capítols, han criticat l’enfocament dels fets històrics a ‘The Crown 5’. Uns fets que, a més, part del públic té molt gravats en la memòria, perquè la cinquena temporada està ambientada en una època més recent, entre 1991 i 1997.

Notícies relacionades

«La cinquena temporada de la sèrie és una dramatització fictícia, que imagina el que podria haver succeït a portes tancades durant una dècada important per a la família reial, una que ja ha sigut analitzada i ben documentada per periodistes, biògrafs i historiadors», es va escudar fa unes setmanes Netflix davant les crítiques que ja començaven a créixer fins i tot abans de l’estrena. «Hem de fer algun tipus de salts d’imaginació, sobre com era la gent», s’ha justificat en alguna ocasió el mateix Morgan.

El culebró que plantegen els nous capítols de ‘The Crown’ no té desperdici, amb la guerra oberta entre Carles i Diana, la filtració del ‘Tampaxgate’, l’afany de l’hereu per jubilar la seva mare, l’amistat del duc d’Edimburg amb la dona del seu fillol i l’entrada en escena dels Al-Fayed. ¿Però què hi ha de veritat i de ficció en tot això?

La reunió de Carles i John Major

Una de les escenes més controvertides de la cinquena temporada apareix ja en el primer episodi, amb la reunió secreta que Carles (Dominic West) demana amb el primer ministre, John Major (Jonny Lee Miller). Durant la xerrada, l’hereu al tron es compara amb el seu rebesavi, Eduard VII, fill de la també longeva reina Victoria, que «tant anhelava que li donessin responsabilitats però la seva mare s’hi va negar. I, no obstant, quan va arribar el seu moment, va demostrar que els seus escèptics estaven equivocats i el seu regnat va ser un triomf». Però el mateix Major s’ha afanyat a desmentir que es produís aquesta reunió. «Mai hi va haver cap discussió entre sir John i el llavors príncep de Gal·les sobre la possible abdicació de la difunta reina Isabel II, ni tampoc el príncep va plantejar un tema tan improbable i impropi», va afirmar un portaveu de l’ex primer ministre. «L’escena s’hauria de veure tan sols com una ficció nociva i maliciosa. Un munt de tonteries venudes sense cap altra raó que proporcionar el màxim (i completament fals) impacte dramàtic», va afegir. «Hi ha persones que creuen que Carles desitjava que la seva mare abdiqués, però d’aquí a interrompir unes vacances amb la seva família per parlar amb el primer ministre hi ha un tros enorme», recalca també Ana Polo Alonso, autora del llibre ‘La reina. La increíble vida de Isabel II’.

¿És cert l’intent d’atropellament de l’amic metge de Diana?

No, però sí que és cert el que mostra el segon capítol de ‘The Crown 5’ sobre com el metge va ajudar Diana a participar en el llibre d’Andrew Morton. Tal com explica Ana Polo Alonso a ‘La reina. La increíble vida de Isabel II’, quan el periodista preparava la famosa obra sobre la princesa de Gal·les va aconseguir que un amic de tots dos, el doctor James Colthurst, servís d’intermediari per aconseguir el testimoni de la protagonista: el metge l’anava a visitar al palau de Kensigton, al cistell de la bicicleta portava una enregistradora i uns folis amb les preguntes, Diana es gravava mentre contestava i Colthurst portava després les cintes a l’apartament de Morton.

¿Van entrar i van regirar la casa d’Andrew Morton quan estava preparant el llibre de Diana?

No hi ha constància. Però, tal com recalca Ana Polo, «un biògraf del príncep Carles, Anthony Holden, va dir que algú havia entrat misteriosament a casa seva i li havia robat documentació del seu estudi». Segons ell mateix va explicar al ‘Daily Mail’, es van emportar tots els arxius amb textos escrits sobre Carles, discos on guardava material i vídeos VHS. No van tocar res més. Holden va explicar que la policia li havia dit que semblava el treball dels serveis secrets. 

¿És verídica la història de l’ajudant del duc de Windsor, Sydney Johnson?

Sí. Sydney Johnson va servir el duc de Windsor durant més de 30 anys i atenia totes les necessitats de l’oncle d’Isabel II. Viatjava amb ell i la seva dona, Wallis Simpson, en tots els seus desplaçaments i es va mudar amb ells a París per atendre’ls a la seva mansió del parc Bois du Boulogne. Després de la mort del duc el 1972, va ser contractat pels Al-Fayed en un intent de l’empresari egipci per acostar-se a la noblesa britànica, tal com reflecteix el tercer episodi de ‘The Crown 5’. «Era un veritable cavaller al servei d’altres cavallers. El trobarem molt a faltar», va dir Fayed sobre Johnson després de la seva mort, a principis de 1990.

¿Es van conèixer Diana i Al-Fayed a l’hípica, perquè la reina no va voler seure al costat de l’empresari egipci?

No. En el tercer capítol de ‘The Crown 5’, Isabel II busca una excusa per no haver de seure al costat de Mohamed al-Fayed. I el seu secretari la substitueix per Diana de Gal·les, que congenia molt amb l’empresari egipci i, de passada, coneix el seu fill Dodi. Però la història no va ser ben bé així. Segons la revista ‘Town & Country’, es creu que Diana va conèixer Mohammed al-Fayed i el seu fill, Dodi, en un partit de polo el 1986. «Carles jugava en un dels equips i Dodi, a l’altre. L’any següent, Diana i Mohammed al-Fayed van tornar a coincidir en un altre partit de polo i es conserva una foto de tots dos mentre la princesa li dona el trofeu al seu marit, Carles», remarca Ana Polo.

¿La princesa Margarita i Peter Townsend es van veure poc abans que ell morís?

Sí, però no de la manera que explica la sèrie. Les primeres temporades de ‘The Crown’ van abordar l’amor truncat de la princesa Margarita i el capità i cavallerís reial Peter Townsend, ja que Isabel II no va donar el seu permís perquè la seva germana es casés amb un divorciat. En aquesta última tanda d’episodis, el quart capítol mostra el seu retrobament 40 anys després, una cosa que sí que va succeir. Va ser al palau de Kensington, el 1992, quan es va organitzar una trobada per a tot el personal que havia viatjat a bord del vaixell que va portar la família reial a Sud-àfrica de viatge oficial després de la Segona Guerra Mundial. La biografia de Christopher Warwick ‘Princess Margaret: A life of contrasts’ i el llibre de Tim Heald ‘Princess Margaret: Life unraveled’ així ho testifiquen. En la trobada també hi havia la reina Isabel II i la seva mare, Elizabeth Bowes-Lyon. Polo Alonso recorda també que «segons declaracions d’una de les dames de companyia, la princesa Margarita i Peter ja s’havien tornat a veure el 1978, poc després del divorci d’ella».

¿La gravació del ‘Tampaxgate’ va ser captada realment per un radioaficionat?

Se sap que la gravació va ser interceptada el desembre de 1989 mentre ell era a Eaton Lodge, la mansió dels ducs de Westminster. «No és clar si va ser un aficionat o si van ser professionals a sou. Cal tenir en compte que Diana també va ser gravada mentre parlava per telèfon amb un presumpte amant i, molts anys més tard, una investigació policial va revelar que diversos membres de la família reial tenien els seus telèfons punxats», segons Ana Polo Alonso. «Sigui com sigui, el que sí que se sap és que les gravacions tant de Carles com de Diana no van sortir a la llum fins molt més tard», afegeix.

¿Carles va ballar ‘breakdance’?

Al final del cinquè capítol veiem Carles (Dominic West) movent l’esquelet al ritme de la cançó ‘Don’t sweat the technique’. Doncs aquesta inversemblant escena és real, ja que recrea el que va passar en una visita del príncep de Gal·les a un curs de la Youth Meets Industry organitzat per la seva organització benèfica, el 1985. L’agència Associated Press va parlar així del tema: «Deixant de banda el decòrum real, el príncep Carles s’agenolla amb un grup de joves durant un taller per a aturats i es posa a ballar ‘breakdance’ amb ells. L’escena no estava inclosa en la cinquena temporada de ‘The Crown’, però el mateix actor que dona vida a Carles la va suggerir a Peter Morgan quan va descobrir el vídeo original, tal com l’intèrpret va revelar a la revista ‘Vanity Fair’.

¿Les insolències de Borís Ieltsin (en rus, perquè la monarca no sàpiga què diu) durant la reunió amb la reina són reals?

Pel que està publicant la premsa britànica, no. «En realitat, van ser molt amables l’un amb l’altre», detalla Ana Polo.

¿El duc d’Edimburg demana a la reina que es faci amiga de Penny Knatchbull, la dona del seu fillol?

No. Penny Knatchbull era la dona de Norton Knatchbull, un net de Dicky Mountbatten, l’oncle de Felip. Felip era un dels padrins de baptisme de Norton i aquest sempre va ser un convidat recurrent en les vacances de la família reial. «La reina els coneixia, a Penny i a ell, des de feia anys, així que ja existia una relació de certa amistat amb ells», segons Ana Polo. El que sí que és cert és que, després de la mort de la filla de cinc anys dels Knatchbull, Leonora, de càncer, el príncep Felip va anar a veure Penny amb freqüència i que tots dos van començar a fer-se inseparables i fins i tot anaven en carruatge, com surt a ‘The Crown’. «Molts asseguren que van ser parella, d’altres no arriben a tant. Ella va ser l’única de fora de la família que va ser convidada a l’enterrament de Felip», explica l’autora.

¿Va conèixer Diana el seu nòvio Hasnat Khan en un hospital?

Sí. Diana va conèixer el cirurgià pakistanès a finals de 1995 a l’hospital Royal Brompton, on ell treballava, quan ella acompanyava la seva acupuntora, Oonagh Shanley-Toffolo, durant l’operació del seu marit (tal com mostra el capítol vuit de la cinquena temporada de ‘The Crown’). «Hasnat va ser qui el va operar i, quan el va veure, Diana va pensar que era un home fascinant», destaca Ana Polo. «De fet, es creu que hi va anar cada dia mentre va durar l’hospitalització del marit de la seva amiga per tenir una excusa per veure’l. Perquè ningú de la premsa sospités res, Diana també visitava altres pacients de l’hospital».

¿S’ocultava Diana amb una perruca en les seves cites amb el cirurgià?

Sí, per les memòries del majordom de la princesa, Paul Burrell, se sap que Diana es va comprar una perruca morena llarga i que se la posava per anar al cine amb amigues. «Pel que se sap, Hasnat Khan i ella no van anar al cine a veure ‘Apollo 13’ [com apareix en el vuitè capítol de ‘The Crown 5’], però sí que van anar a un concert de jazz», segons Ana Polo Alonso.

¿Va tenir Diana problemes amb els frens del cotxe?

«Diana va reconèixer una vegada que havia tingut problemes amb els frens del seu Audi i que per això havia decidit canviar-lo per un BMW», explica Polo Alonso. Segons va explicar John Morgan en el llibre ‘The assassination of princess Diana’, el 1995, mentre la princesa tornava de veure el metge, va notar que els frens no funcionaven bé i va creure que algú els podria haver alterat. «No hi ha constància d’una escena en què la princesa perd completament el control del cotxe com s’explica a ‘The Crown’», afirma l’autora de ‘La reina. La increíble vida de Isabel II’.

¿Va enganyar Martin Bashir Lady Di per aconseguir entrevistar-la a la BBC?

Gairebé 26 anys després que s’emetés la polèmica entrevista en què Lady Di va donar a conèixer detalls de la seva tumultuosa relació amb el príncep Carles, la investigació independent demanada per la BBC va determinar que el periodista Martin Bashir va utilitzar mètodes enganyosos per convèncer Diana. «A través del seu comportament enganyós, Bashir va aconseguir organitzar la reunió que va conduir a l’entrevista», va indicar l’informe, publicat el maig del 2021. Segons les investigacions, el periodista va violar les regles editorials al falsificar documents per obtenir aquesta entrevista. Bashir es va defensar assegurant que «mai» va voler «fer mal» a la princesa.

¿Es van colar els periodistes de la BBC al palau amb l’excusa que portaven el nou equip de so?

Sí, amb l’ajuda de la mateixa Diana. «L’entrevista es va gravar un diumenge a la tarda al palau de Kensington perquè hi hagués el mínim personal de servei. I sí, Diana va dir als guàrdies que estava esperant un nou fil musical perquè ningú sospités res estrany», recorda Polo Alonso.

¿Diana va avisar la reina abans de l’emissió de l’entrevista de la BBC?

No. Segons el secretari privat de la princesa, Patrick Jephson, l’hi va revelar ell una mica abans de l’emissió de manera molt breu. «Com a exemple d’invenció dramàtica legítima, és difícil superar les escenes que representen Diana suposadament reunint el seu coratge i llançant a la reina la notícia explosiva que havia gravat en secret una entrevista amb Martin Bashir per a ‘Panorama’. Aquesta part de la història va ser inventada», va afirmar Jephson a ‘The Telegraph’. «La princesa no va aconseguir reunir el coratge necessari i em va delegar el treball a mi. Així que, asseguda al seu costat al seu Jaguar de camí cap a un compromís oficial, vaig utilitzar el telèfon del cotxe per trucar al secretari privat de la reina i donar-li la notícia».

¿John Major va mediar en el divorci reial, tal com li demana la reina en el capítol nou?

No. «De fet, va ser la mateixa reina en persona que va trucar al principi del procés a Diana per intentar agilitzar els tràmits», assenyala Polo Alonso.

¿Diana va trucar a un programa de televisió per votar en contra de la monarquia?

Sí. Segons ha declarat a l’‘Express’ Howard Hodgson, autor d’una biografia sobre Carles, Diana presumptament va votar en contra de la monarquia en una enquesta que van fer a la televisió.

¿Carles va viatjar a Hong Kong amb avió però no a primera classe, com Tony Blair i els seus ministres?

Sí, és cert. «I se sap perquè ho va explicar el mateix Carles quan es van publicar fragments del seu diari», recalca Ana Polo.