Cinc errors històrics de ‘Peaky Blinders’

Tot i que està inspirada en fets reals i hi ha documents que proven l’existència de la banda, Netflix i la BBC es van prendre diverses llicències artístiques al llarg de la trama

Cinc errors històrics de ‘Peaky Blinders’
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La temporada final de ‘Peaky Blinders’ ja està disponible a Netflix. Al llarg dels seus 36 episodis, la ficció de la BBC i Netflix ha seguit els passos del clan Shelby, liderat per Tommy (Cillian Murphy) a l’Anglaterra posterior a la Primera Guerra Mundial.

Inspirada en fets reals, ara que els últims capítols han arribat a la plataforma en ‘streaming’, toca fer un repàs complet de la sèrie.

El llançament dels últims capítols ha fet que sigui gairebé obligatori fer un repàs per totes les temporades de la ficció creada per Steven Knight. A l’estar inspirada en esdeveniments i personatges reals, és impossible no preguntar-se quant de la realitat s’ha adaptat amb fidelitat i quant hi ha de llicència artística per poder fer que la trama flueixi.

Perquè els Shelby s’acomiaden temporalment, no s’ha d’oblidar que Steven Knight prepara una pel·lícula que situarà els personatges en la Segona Guerra Mundial, és moment de destacar cinc errors històrics de ‘Peaky Blinders’.

1. El moment històric

Tot i que ‘Peaky Blinders’ sol ser precisa referent al període de temps que adapta, hi ha una dada que no és menor i és remarcable assenyalar-la: els Peaky Blinders reals van tenir una activitat més gran no tant després de la Primera Guerra Mundial, sinó durant la dècada del 1890.

La sèrie va optar per situar la seva trama després de la Gran Guerra, a causa de l’enfocament històric que tenia la trama del seu protagonista, Tommy Shelby, que arrenca el 1919 amb ell tornant a casa després de la contesa i carregat de traumes procedent d’aquesta.

2. Fulles a les gorres

2. Fulles a les gorres

En la sèrie, els Peaky Blinders tenen certa afinitat per les tradicionals gorres amb visera de l’època. En la ficció, aquestes gorres són ideals per amagar fulles d’afaitar que utilitzen com a armes blanques. Les fulles d’afaitar produeixen algunes de les escenes de lluita més increïbles de la sèrie, en la qual aquestes fulles són la raó per la qual cada colla té el seu sobrenom.

De fet, el nom de Peaky Blinders vindria d’aquests enfrontaments... en la sèrie, ja que en la vida real no hi ha dades que corroborin que aquests barrets s’utilitzessin com a arma blanca.

3. Winston Churchill

3. Winston Churchill

Winston Churchill ha aparegut diverses vegades al llarg de la sèrie. Tot i que hagi sigut genial comptar amb una de les figures essencials de la Història contemporània, realment això ha quedat limitat al territori de la ficció, ja que el Churchill real mai va tenir contacte amb els Peaky Blinders, degut especialment al moment històric. I és que, una vegada més cal recordar que aquesta banda o organització criminal va actuar abans de la Gran Guerra, i no després com en la sèrie.

4. L’IRA

4. L’IRAEn la sèrie, els Peaky Blinders tenen contacte amb l’IRA o l’Exèrcit Republicà Irlandès. Precisament, l’IRA va començar a tenir notorietat després de la Primera Guerra Mundial. Tot i que sigui cert que l’organització terrorista estava en actiu, no consta que tinguessin contacte amb la banda de Birmingham. En canvi, en la sèrie, l’IRA és molt present en algunes trames i serveix fins i tot com a motor per a l’evolució de molts dels seus personatges.

5. Tommy Shelby

Notícies relacionades

I aquí la llicència històrica més important: el líder del clan, Tommyno consta que fos membre dels Peaky Blinders. Això significa que tot el relacionat amb el personatge no ha sigut real, cosa que li ha permès a la ficció explicar la seva pròpia història lliure dels lligams que dona la vida real.

És a dir, que els Peaky Blinders sí que van existir i els seus membres sí que vestien com en la sèrie, sí que portaven les seves gorres, sí que tenien arrels romanís, sí que estaven establerts a Small Heath i sí que eren uns criminals... però la seva història i els seus capitostos no són exactament tal com es mostra en la sèrie de televisió. De fet, tal com revela el llibre de Carl Chinn, ‘Peaky Blinders. La verdadera historia’, el veritable home fort d’aquest organigrama criminal i principal inspiració per al personatge de Cillian Murphy va ser Billy Kimber.